Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurologie (D0110308)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0110308 - Neurologie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základy standardních i nejnovějších diagnostických a léčebných metod a jejich využití v souladu s doporučenými postupy v rozsahu nezbytném pro počátky klinické postgraduální praxe. Pozornost je věnována mezioborové spolupráci se zaměřením na přínos neurorehabilitace, preventivních a režimových opatření.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů: Výuka probíhá formou přednášek, seminářů, kasuistických seminářů s důrazem na výuku základů neurologického vyšetření a rozvíjení klinických dovedností u lůžka. Studenti se při seminářích a stážích seznamují se standardními diagnostickými a léčebnými postupy u nejdůležitějších chorob nervového, hybného a opěrného systému a s jejich projevy v dětství a dospělosti. Velká pozornost je věnována akutními stavům v neurologii, zejména péči o pacienty s mozkovými cévními příhodami a záchvatovými chorobami a vývojovým aspektům. Výuka se zaměřuje na choroby a vývojové vady nervového systému u novorozenců a dětí, na demyelinizační, zánětlivé a neurodegenerativní choroby dětského a dospělého věku. Velká pozornost je věnována i problematice kognitivních poruch, demencí, extrapyramidových onemocnění a neurogeriatrii. Choroby nervově-svalového aparátu jsou přednášeny v souladu s novými poznatky neurogenetiky, molekulární biologie a neurofyziologie. Úvod do diagnostiky a léčby bolestivých stavů je zaměřen na bolesti hlavy a myoskeletální a páteřní onemocnění. Prakticky je zaměřena výuka věnovaná poruchám rovnováhy a mezioborovým souvislostem závratí a jejich léčbě a rehabilitaci. Otázkám komunikace, psychosomatickým aspektům neurologie a přínosu klinické psychologie pro komplexní diagnostickou a léčebnou péči v neurologii jsou věnovány semináře za účasti klinického psychologa.

Literatura

Ambler, Z.: Neurologie pro studenty všeobecného lékařství. Karolinum, Praha 1997Ambler Z. a spol. Klinická neurologie - obecná část. 2. vydání Triton, Praha 2008Bednařík J. a spol, Klinická neurologie - speciální část. Triton, Praha 2010Fuller Geraint: Neurologické vyšetření snadno a rychle. Grada, Praha 2008Komárek V. a kol.: Dětská neurologie - vybrané kapitoly, nakladat. Galén, Praha 2000, 2008 jsou k dispozici ve fakultní knihovně a na Klinice dětské neurologie. Komárek V. a spol. : Epileptické záchvaty a syndromy. Galén, Praha, 1. vyd. 1997Mumenthaler M. a spol.: Neurologická diferenciální diagnostika . 5. vyd. Grada, Praha , 2008Nevšímalová S. a spol. : Neurologie. Karolinum, Galén, Praha, 2002Pfeifer J., Neurologie v rehabilitaci, Grada, Praha 2006 Mazzoni P., a spol. Merrit´s Neurology Handbook, Lippincott Williams & Wilkins, 2006Mumenthaler M. , Mattle H., Neurology. 4th ed, Georg Thieme Verlag 2004Zaid Osama O., Lerner Alan J.: The Littel Black Book of Neurology. 5th Edition. Mosby-Year Book. 2008Na internetových stránkách Neurologické kliniky a Kliniky dětské neurologie jsou k dispozici power-pointové prezentace a internetová učebnice - Bojar M., Černý R., Vejvalka J. Multimediální atlas neurologických příznaků a syndromů -

Garant

doc. MUDr. Petr Marusič, Ph.D.prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc.