Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychiatrie (D0110317)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0110317 - Psychiatrie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Porozumět pojmu duševní porucha, odlišení od duševního zdraví a nepatologických odchylek. Poznat etiopatogenezu psychiatrických poruch v celistvém pojetí biopsychosociálního přístupu.Naučit se základy klinické psychopatologie.Poznat základní psychiatrické poruchy, jejich klinický obraz, diagnostiku a diferenciální diagnostiku.Zvládnout základy psychiatrické terapie v oblasti psychofarmakologie, biologických léčeb i psychoterapie.Seznámit se s principy konziliární psychiatrie v systému komplexní zdravotní péče o pacienta.Seznámení se systémem psychiatrické péče v České republice. Zvládnout základy práce s psychiatrickým pacientem.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:Úvod do psychiatrie, historie psychiatrie a současná koncepce oboru.Základy psychopatologie. Mezinárodní klasifikace nemocí MKN-10, diferenciální diagnostika.Schizofrenie, afektivní poruchy, úzkostné poruchy.Poruchy osobnosti, poruchy přizpůsobení, poruchy příjmu potravy.Problematika závislosti na psychoaktivních látkách.Pedopsychiatrie: Poruchy autistického spektra, hyperkinetické poruchy, mentální retardace.Gerontopsychiatrie: Demence.Základy léčby v psychiatrii - psychofarmakologie, biologické terapie a psychoterapie.Akutní stavy v psychiatrii a jejich zvládání. Systém psychiatrické péče v ČR, právní problematika v psychiatrii.

Literatura

Raboch, J., Zvolský, P., a kol.: Psychiatrie. 1.vyd., Praha, Galén 2001. 622 s.Hort, V., Hrdlička, M., Kocourková, J., Malá, E., et al.: Dětská a adolescentní psychiatrie. 1.vyd., Praha, Portál 2000. 492 s.Hrdlička, M., Hrdličková, D.: Demence a poruchy paměti. 1.vyd., Praha, Grada 1999. 56 s.Höschl, C., Libiger, J., Švestka, J. (editoři): Psychiatrie. 2., doplněné a opravené vyd., Praha, Tigis 2004. 895 s.Raboch, J., Anders, M., Hellerová, P., Uhlíková, P. (editoři): Psychiatrie: Doporučené postupy psychiatrické péče III. 1.vyd., Brno, Tribun EU 2010. 268 s.

Garant

prof. MUDr. Michal Hrdlička, CSc.