Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gynekologie a porodnictví II (D0112301)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0112301 - Gynekologie a porodnictví II, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s teoretickými a praktickými základy oboru gynekologie a porodnictví a jeho subspecializací (perinatologie, onkogynekologie, reprodukční medicina, urogynekologie a dětská gynekologie). Příprava studentů ke státní závěrečné zkoušce z oboru gynekologie a porodnictví.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:Vrozené vady rodidel, intersexy. Nádory rodidel u dětí a dospívajících.Operace v dětské gynekologii, forenzní a posudková činnost.Pohlavní dospívání a jeho poruchy .Nenádorová onemocnění prsu, zhoubné nádory prsu. Prekancerózy a nádory vulvy, prekancerózy děložního hrdla. Zhoubné nádory děložního hrdla, prekancerózy a zhoubné nádory děložního těla, základy radioterapie. Zhoubné nádory ovarií, gestační trofoblastická nemoc, základy chemoterapie.Neodkladné stavy v gynekologii. Neodkladné stavy v porodnictví I. Neodkladné stavy v porodnictví II. Antikoncepce, umělé ukončení těhotenství. Sterilita, infertilita, asistovaná reprodukce.Klimakterium + HRT Gynekologická endoskopie, endometrióza, dysmenorrhoea.Operační techniky v gynekologii.Urogynekologie.Neonatologie II.Perinatologie, perinatologické ukazatele - základy moderního pojetí fyziologie těhotenství, Rh izoimunizace Prenatální péče v ČR, prenatální diagnostika Hypertenze v těhotenství (esenciální, sekundární, HELLP sy, preeklampsie)Patologie šestinedělí, zásady farmakoterapie v průběhu těhotenství a laktace, nozokomiální infekce Chronická a akutní hypoxie u plodu, IUGR (CTG, STAN, fetální pulsní oxymetrie, flowmetrie, pH z pupečníkové krve) Poruchy v délce trvání těhotenství, potrat, předčasný porod, přenášení Nepravidelné polohy plodu, vícečetné těhotenství.Diabetes mellitus v těhotenství, cholestatická hepatóza, kardiopathie v těhotenství. HPV diagnostika, HPV asociované léze a pohled virologa na vakcinaci dnes a zítra.

Literatura

Rob, L.: Gynekologie, Galén 2008.Binder T.: Porodnictví, Karolinum (v tisku, vyjde 1.pololetí 2011). Hořejší, J.: Dětská gynekologie (kniha) Čech, E.: Porodnictví, Grada 2010, druhé přepracované vydání.

Garant

prof. MUDr. Lukáš Rob, CSc.