Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie II (D0112304)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0112304 - Chirurgie II, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s problematikou nejčastějších chirurgických chorob.Zvládnout diagnostiku a terapii v dospělé chirurgii.Seznámit studenty s problematikou práce v chirurgii.Seznámit studenty s problematikou práce v chirurgických oborech v oblasti dětské chirurgie.Zvládnout diagnostiku a léčbu chirurgicky nemocných novorozenců a dětí.Student po absolvování výuky zvládne techniky vyšetření v ortopedii a traumatologii, konzervativní terapeutické postupy, postupy a principy operační léčby, vč. jednotlivých specializovaných zákroků, základní aspekty posudkové činnosti v dětské i dospělé ortopedii a traumatologii.Seznámit s etickými, legislativnmi a chirurgickými aspekty odběru a transplantace orgánůSeznámit studenty s problematikou oboru neurochirurgie u dětí a dospělých.Výuka si neklade za cíl učit studenty vyšetřovacím postupům, této problematice jsou dostatečně věnovány praktické stáže v oborech neurologie a chirurgie, na které výuka navazuje. Při výuce jsou studenti seznamování s diagnostickými a léčebnými postupy jak v oblastech neurotraumatologie, tak v oblastech speciální neurochirurgie. Je umožněna praktická výuka na operačních sálech.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:Vyšetřování dětí, kojenců a novorozenců; NPB úrazové, úrazy břicha a retroperitonea; NPB zánětlivé a ileózní; Chirurgické operační přístupy; Popáleniny u dětí; Ambulantní problematika dětské chirurgie; Zlomeniny v oblasti pletence ramenního; Zlomeniny paže, lokte a předloktí; Zlomeniny v oblasti zápěstí a ruky; Zlomeniny v oblasti pánve a kyčle; Zlomeniny v oblasti femuru, kolena a bérce; Zlomeniny v oblasti hlezna a nohy; Specifika dětských zlomenin; Traumata páteře; Trauma hrudníku a břicha u dospělých.Štítná žláza, příštitná tělíska. Plíce, mediastinum. Prsní žláza. Cévní chirurgie. Základy transplantací. Kolorektální karcinom. Postagresivní syndrom. Kardiochirurgie. Kýly. Prezentace vlastního chorobopisu pacienta. Témata vypracovaná studenty. Traumatologie skeletu. Nomenklatura, traumatologie ramene, paže, lokte, předloktí a zápěstí. Úrazy páteře z pohledu spondylochirurga. Traumatologie dětského věku. Traumatologie dolní končetiny. Zlomeniny v oblasti pánve a kyčle. Zlomeniny v oblasti femuru, kolena a bérce. Zlomeniny v oblasti hlezna a nohy. Specifika dětských zlomenin. Traumata páteře. Poranění břicha a retroperitonea. Poranění hrudníku. Neurochirurgie. Kranicerebrální poranění, infekce v neurochirurgii, nádory páteře a míchy, noranění nervů. Chirurgie jater, žlučových cest a pankreatu. Urgentní stavy v chirurgii. Onkochirurgie. NPB úrazové, úrazy břicha a retroperitonea. Anesteziologie. Hrudní chirurgie u dětí. Hrudní chirurgie (vrozená, získaná onemocnění, úrazy). Novorozenecká chirurgie. Chirurgie vrozených vad. Kolemoperační péče a parenterální výživa v chirurgii. NPB zánětlivé a ileózní. Chirurgické operační přístupy. Kardiochirurgie. Proktologie u dětí. Místo transplantologie v medicině obecně, nejstručnější historické poznámky. Platná legislativa, regulující odběry a transplantace orgánů - základní principy. Organizační, patofyziologické a chirurgické aspekty multiorgánového odběru.Chirurgické aspekty transplantace orgánů. Výsledky transplantací orgánů.Stáže a následné přednášky a semináře jsou zaměřeny na teoretické a praktické seznámení studentů jednak s problematikou akutních stavů v chirurgii (náhlé příhody břišní, problematika sdružených poranění a polytraumatizmu), jednak se základními indikacemi, vyšetřovacími metodami a operačními výkony v oblasti chirurgie jater a žlučových cest. Vrozené vady CNS, hydrocefalus u dětí a dospělých, kraniocerebrální poranění, poranění páteře a míchy, poranění periferních nervů, nádorová onemocnění nervového systému u dětí a dospělých, cévní onemocnění mozku, degenerativní onemocnění páteře, funkční neurochirurgie.

Literatura

Základní studijní literatura:Hoch, J.: Speciální chirurgie; Šnajdauf, J.: Dětská chirurgie;Šnajdauf, J.: Dětská traumatologie; Zeman, M.: Speciální chirurgie, 2. vydání; Višňa, P. Traumatologie dospělých; Koudela, K.: Ortopedická traumatologie; Cvachovec, K.: Neodkladná resuscitace; Ševčík, P.: Intenzivní medicína; Kasal, E.: Základy anesteziologie, resuscitace, neodkladné medicíny a intenzivní péče. Další odborná literatura:Ashcraft K. W. et al.: Pediatric Surgery. 4rd edition, Elsevier Saunders, 2005, ISBN 0-7216-0222-3; Havránek P.: Dětské zlomeniny. Corvus, Praha, 1991; Hrodek O., Vavřinec J.: Pediatrie. 2002, Galén; O´Neill J. A. Jr., et al.: Pediatric Surgery. (Volume One), 1998 by Mosby-Year Book, Inc., USA; O´Neill J. A. Jr., et al.: Pediatric Surgery. (Volume Two), 1998 by Mosby-Year Book, Inc., USA; Puri P: Newborn Surgery, Sekond edition, Arnold, 2003, ISBN 0 340 76144 X(hb); Spitz L., CorranA. G.: Operative, Pediatric Surgery. 6th edition, Hodder Arnold, 1995, IISBN-10 0340813407; Stringer M. D, Oldham K. T., Mouriquand P. D. E.: Pediatric Surgery and Urology - Long-term outcomes, Cambridge University Press, Second edition, 2006, ISBN-13 978-0-52183902-0 hardback; Trč T.: Ortopedie a traumatologie (v elektronické podobě v modulu studijní literatury); Tošovský V., Traumatologie I a II;Havránek P.: Dětské zlomeniny; Peterson L.: Sports injuries : Martin Dunitz, 2001; Debrunner, A.: Orthopaedics : Springer Verlag,1999; Třeška V. a spol.: Transplantologie pro mediky, UK Praha 2002; Šnajdauf, J.: Diagnostické a léčebné rozvahy v dětské chirurgii; Tošovský, V.: Chirurgie novorozence; Tošovský, V.: Náhlé příhody břišní u dětí; Havránek, P.: Dětské zlomeniny; Marek, J.: Propedeutika klinické medicíny; Pokorný, V.: Traumatologie; Trč, T.: Ortopedie a traumatologie (v elektr. podobě); Počta, J.: Kompendium neodkladné péče; Pachl, J.: Základy anesteziologie a neodkladné péče se zaměřením na dětský věk; Lawrence W. Way a kolektiv: Současná chirurgická diagnostika a léčba, 1. a 2. díl, Grada Publishing 1998, ISBN 80-7169-397-9; Richard S. Snell: Clinical anatomy for Medical Students, ISBN 0-7817-1574-1.

Garant

prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc.Prof. MUDr. Jiří Šnajdauf, DrSc.