Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie (D0301142)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0301142 - Psychologie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět psychologie, stručné dějiny psychologických škol, lékařská psychologie a psychologie lékařských oborů, psychologie nemoci - průvodní psychické projevy nemoci (úzkost, deprese, regrese, stud, vina), nemoc jako subjektivní prožitek, akutní nemoc a chronická nemoc. Psychosomatické lékařství, školy a směry psychosomatiky a bio-psychosociální model lékařství. Praktické aspekty psychosomatiky: nemoc jako vyřešení vnitřního psychického konfliktu, reparace narcistického traumatu, vyřešení problému viny, primární a sekundární zisky z nemoci. Komunikace mezi lékařem a pacientem (naslouchání a informování, překladatelská úloha lékaře, dohody mezi lékařem a pacientem, shoda mezi lékařem a pacientem. Vztah mezi lékařem a pacientem - léčitelská funkce vztahu, struktura vztahu, modely vztahu. Přenos v lékařské praxi a jeho využití, protipřenos. Psychické procesy pacienta v ordinaci (pozornost, myšlení, paměť, vliv „špatné zprávy“ na psychiku pacienta). Psychoterapeutické nástroje v lékařské praxi (sugesce, naslouchání, empatický postoj, výklad a objasňování). Placebový efekt a jeho využití v lékařské praxi. Lékařská prostředí (čekárna, nemocnice, operační sál, nemocniční pokoj) a jejich vliv na psychiku. Předoperační psychologická příprava. Pacienti: dítě jako pacient, starší pacienti, lékař jako pacient, lékařovy příbuzní a známí. Lékař, pacient a třetí strana (ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny, rodiny pacientů, nadřízení lékaře)

Literatura

Gerhard Danzer: Psychosomatika, Portál, Praha, 2001, ISBN 80-7178-456-7Jaro Křivohlavý: Psychologie nemoci, Grada (Psyché), Praha 2002, ISBN 80-247-0179-0

Garant

PhDr. Ingrid Strobachová, Ph.D.PhDr. Michael Šebek, CSc.