Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika, sociologie a filozofie ve zdravotnictví (D0301261)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0301261 - Etika, sociologie a filozofie ve zdravotnictví, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Člověk a společnost - v jaké společnosti žijeme, její hranice a její formy. Úvahy o postmoderní době.Čím se zabývá filosofie, etika, sociologie? Kladení filosofických otázek a význam filosofie pro zdravotnictví. Tázání po smyslu, krize, nejistota, smrtelnost, konečnost.Morálka, mravnost, etika - pojmy, teorie a autoři. Dobro a zlo ve společnosti. Pojem svoboda, svědomí, vina. Spravedlnost. Etika a ekonomika ve zdravotnictví, spravedlnost ve zdravotnictví při omezených zdrojích.Morální hodnoty zdravotnictví (altruismus, empatie). Etické kodexy. Povinnosti zdravotníků, základní principy etiky v medicíně a zdravotnictví. Syndrom vyhoření.Člověk a nemoc. Biomedicínský a celostní pohled na zdraví a nemoc - zdroje zdraví, teorie salutogeneze.Rodina a nemoc - zdroje nemoci a důsledky nemoci pro rodinu. Rodina jako pečující systém.Kvalita života a kvalita života vázaná na zdraví a nemoc.Morální a zákonná práva pacientů a vstřícnost zdravotnického systému. Medicinalizace moderního životaAlternativní medicína- definice, přehled, společné charakteristiky, důvody, proč pacienti vyhledávají nekonvenční medicínu. Vysvětlení pojmu placebo.Stárnutí, stáří a smrt v moderní společnosti. Problematika sebevraždy, asistované sebevraždy a eutanázie.

Literatura

Munzarová, M: Zdravotnická etika od A do Z. Grada 2005. Kohák, E. Svoboda, svědomí, soužití. Kapitoly z mezilidské etiky. Slon, Praha, 2004.Kohák, E.: Člověk, dobro a zlo. Ježek 2000 Šimek, J., Špalek, V., Křížová, E., Janečková, H.: Etické aspekty transformací zdravotnických systémů v rozvinutých státech světa. Karolinum, Praha, 2002.Payne, J. et al.: Kvalita života a zdraví. Triton Praha 2005Křížová, E.: Proměny lékařské profese z pohledu sociologie. Slon, Praha, 2006.Křížová, E. et al. Alternativní medicína jako problém. Karolinum, Praha, 2004.Lorenz, K. Osm smrtelných hříchů. Praha, Academia, 2000Lorenz, K. Odumírání lidskosti. Praha: Mladá fronta, 1997Spaemann, R. Základní mravní pojmy a postoje. Svoboda, Praha 1995Fromm, E.: Mít či být, Útěk před svobodou, Lidské srdce, Strach ze svobody, Anatomie lidské destruktivity, Umění milovat.Časopis PsychosomThomasma, D.C., Kushnerová, T. Od narození do smrti. Etické problémy v lékařství. Mladá Fronta, Praha. 2000.Komárek, S. Spasení těla. Mladá fronta, Praha, 2005.Schopenhauer, A.: Aforismy k životní moudrosti. Nová tiskárna Pelhřimov, 1997.Sokol, J. Filosofická antropologie. Člověk jako osoba. Portál, Praha, 2003.P.L.Entralgo: Nemoc a hříchBártlová, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. Grada, Praha 2005.

Garant

PhDr. Ingrid Strobachová, Ph.D.