Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzioterapie a vyšetřovací metody (D0301302)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0301302 - Základy fyzioterapie a vyšetřovací metody, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět představuje úvod do studia fyzioterapie. Posluchači se během výuky seznámí teoreticky a prakticky s analytickými a syntetickými vyšetřovacími metodami, které tvoří pilíř klinického vyšetření pacientů. Ve výuce je věnován prostor jak problematice pediatrických tak dospělých pacientů. Studenti si osvojí základní kineziologické, biomechanické a neurofyziologické souvislosti týkající se pohybu a jeho řízení. Prostor je věnován zejména problematice funkčních poruch - změnám funkce v oblasti hybného systému. Během praktické části je věnována pozornost vyšetření stoje a chůze, rovnovážných reakcí, palpačnímu vyšetření svalů, svalovému testu a goniometrickému vyšetření. Studenti se naučí provádět kineziologický rozbor pacienta. Předmět probíhá v zimním a letním semestru prvního ročníku a má teoretickou a praktickou část.

Literatura

Dvořák, R.: Základy kinezioterapie. Olomouc: vydavatelství Univerzity Palackého, 1996.Gúth, A. a kol.: Vyšetrovacie a liečebné metodiky pre fyzioterapeutov. Bratislava: Liečreh Gúth, 1998.Haladová, E., Nechvátalová, L.: Vyšetřovací metody hybného systému. Brno: IDVPVZ, 1997.Janda, V.: Funkční svalový test. Praha: Grada, 1993.Janda, V.:Základy kliniky funkčních neparetických poruch. Brno: IDVPVZ, 1984.Janda, V., Pavlů, D.: Goniometrie. Brno: IDVPVZ, 1993.Vařeka, I.: Vyšetření pohybového systému. Olomouc: vydavatelství Univerzity Palackého, 1997.

Garant

prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D.PhDr. Ondřej Čakrt, Ph.D.