Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie (D0703008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0703008 - Klinická psychologie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod do klinické psychologie, základní psychologické pojmy.Psychopatologie - úvod. Vývoj a principy klasifikace, dg systémy, diagnostika.Psychopatologie 1. Organické duševní poruchy, DP vyvolané užíváním psychoaktivních látek, schizofrenie a poruchy s bludy, poruchy náladyPsychopatologie 2. Neurotické poruchy, somatoformní poruchy, behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory, poruchy osobnosti a chování u dospělých. Vedení klinického rozhovoru. Základy vedení psychoterapeutického rozhovoru. Práce se specifickými projevy v procesu terapie. Psychoterapie - úvod, vývoj psychoterapie, přehled hlavních proudů, účinné faktory psychoterapie, PT jako terapie, profylaxe, rehabilitacePsychoterapie 1. Psychoanalýza a psychoanalytická PT, Gestalt PT, KBTPsychoterapie 2. Na osobu zaměřená PT, Systemická terapie, Rodinná terapie, Komunikační přístupy a hypnoterapie a další přístupyZáklady psychofarmakologie. Základní skupiny psychofarmak, účinky, vedlejší a nežádoucí účinky, psychologický význam léků.Etika terapeutického vztahu, etické otázky klinické psychologie.Indikace a motivace k psychoterapiiRodinná terapie.

Literatura

Atkinsonová, R. L. a kol.: Psychologie. Portál, Praha 1997, 2003. Gillernová, I. a kol.: Slovník základních pojmů z psychologie. Fortuna, Praha 1999.Nakonečný, M.: Lexikon psychologie. Vodnář, Praha 1995.Baštecká, B. (ed.). Psychologická encyklopedie : aplikovaná psychologie. Praha, Portál 2009.Drapela, V. J.: Přehled teorií osobnosti. Portál, Praha 1997.Frankl, V.E.: Lékařská péče o duši. Cesta, Brno 1996.Nakonečný, M.: Psychologie osobnosti. Academia, Praha 1995.Vágnerová, M.: Vývojová psychologie. Portál, Praha 2000.Baštecká, B.: Základy klinické psycholgie. Portál, 2005Baštecká B.: Klinická psychologie v praxi. Portál, 2003

Garant

prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D.