Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (D09020019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D09020019 - Sociologie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle: Pochopit význam sociologie pro oblast zdravotní a sociální péče Osvojit si základní pojmy ze sociologie Pochopit vztah vývoje člověka a sociálního prostředí Pochopit význam rodiny, rodinných vztahů a jejich dynamiky pro zdraví Seznámit se s výsledky sociologických výzkumů z hlediska kvality života lidí

Sylabus

Obsahové zaměření: Přednášky a semináře: Základní sociologické pojmy (společnost, socializace, moc, autorita, role, norma, konformita, skupina, konflikt, anomie, tabu), mapa sociálního prostředí. Nejvýznamnější sociologické teorie. Sociologie medicíny a zdravotnictví, aplikace v ošetřovatelství. Zdravotnická kultura - role zdravotníků, role pacienta. Sociální význam zdraví a nemoci, rozdíly ve zdraví. Sociální deviace, sociální patologie. Stárnutí a stáří v moderní společnosti. Zdravotnický systém a jeho modely. Sociální determinanty zdraví a sociální nerovnosti ve zdraví.

Literatura

Základní studijní literatura: Křížová, E.: Úvod do sociologie medicíny a zdravotnictví. Karolinum, Praha 1993. Jandourek, J: Úvod do sociologie. Portál, 2003.Jandourek, J: Sociologický slovník. Portál, 2001.Bártlová, S.: Sociologie medicíny a zdravotnictví. Grada, 2005 nebo Bartlová, S.: Vybrané kapitoly ze sociologie medicíny. IDVPZ, Brno 1999.Janečková, H.: Vybrané kapitoly ze sociální medicíny. IPVZ, Praha 1998. (kniha je k zapůjčení v knihovně 3.LF UK)Kapr J., Koukola J.: Pacient-revoluce v poskytování péče. SLON, 1999. (slovníček pojmů), (teorie)

Garant

PhDr. Ingrid Strobachová, Ph.D.PhDr. Eva Křížová, Ph.D.