Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnické právo ve vztahu k ošetřovatelství (D0903010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0903010 - Zdravotnické právo ve vztahu k ošetřovatelství, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle: Naučit se základní právní terminologii; Získat základní orientaci v právním řádu ČR; Porozumět vztahu právního systému ČR a EU; Porozumět vztahu moci zákonodárné a výkonné v systému zdravotní a sociální péče; Znát základní právní normy v systému zdravotní a sociální péče; Znát práva pacienta a způsob jejich vymahatelnosti; Znát práva zdravotnických pracovníků.

Sylabus

Obsahové zaměření: Přednášky: Právní řád České republiky, moc zákonodárná a moc výkonná. Teorie práva, právní odvětví. Správní právo. Komunitární právo EU a jeho vztah k legislativě ČR. Úmluva Rady Evropy o lidských právech a biomedicíně (platná od 1.12.1999) a její aplikace v praxi. Zdravotnické právo - základní právní předpisy ve zdravotnictví. Pracovní právo - pracovní poměr, pracovní úrazy, nemoc z povolání. Zdravotní, důchodové a nemocenské pojištění. Trestně právní odpovědnost. Semináře: Právní ochrana pacientů jako uživatelů zdravotnických služeb. Informovaný souhlas pacienta (právo na sebeurčení). Individuální zdravotnická dokumentace z právního hlediska. Ochrana osobních dat a informací. Ochrana práv smrtelně nemocných a umírajících. Právní ochrana žen, dětí a mladistvých.

Literatura

Základní studijní literatura:Stolínová, J., Mach, J.: Právní odpovědnost v medicíně. Praha:Galén, 1998Prudil, L.: Základy právní odpovědnosti ve zdravotnictví. 1.vyd. Brno:IDV PZ, 2000 ISBN 80-7013-296-5Zeman, Z. Doležel, A.: Právní odpovědnost a právní vztahy v porodnictví. Praha:Galén, 2000Vondráček, L., Ludvík, M.: Sestra a pacient, Grada, 2006Vondráček, L., Ludvík, M.: Zdravotnické právo v ošetřovatelské praxi II., 2006Vondráček, L.,: Právní předpisy nejen pro hlavní, vrchní, staniční sestry, Grada, 2007

Garant

PhDr. Daniel Jirkovský, Ph.D., MBA