Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče o nemocné v neurologii (D0904005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0904005 - Ošetřovatelská péče o nemocné v neurologii, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle: Seznámit se základními údaji o zaměření neurologie. Nabídnout stručný přehled informací o nejdůležitějších chorobách nervového systému v dětském a dospělém věku, jimiž se klinické neurovědní obory zabývají. Seznámit se základní neurologickou terminologii, semiologií a syndromologií. Informovat o základních i moderních diagnostických postupech důležitých pro klinickou neurologii a spolupracující obory. Seznámit s hlavními indikacemi a typy pomocných vyšetřovacích metod s přihlédnutím na jejich dostupnost a přínos. Seznámit se specifikami vyšetření v dětském i dospělém věku.Seznámit se základními léčebnými postupy využívanými u dětských i dospělých pacientů trpících chorobami nervového i myoskeletálního aparátu. Věnovat se i problematice neuropsychiatrického pomezí. Stručně informovat o psychologicko-sociální a ekonomické problematice nejdůležitějších chorob, jimiž se neurologie zabývá.

Sylabus

Obsahové zaměření: Přednášky: Základní tématické okruhy, které budou přednášeny s přihlédnutím ke specifice dětského a dospělého věku. Zaměření přednášek z neurologie dospělých: Úvod do problematiky klinických neurověd, organizace péče v neurologii, mezioborové vztahy, úvod do neurologické terminologie, základní pojmy, základní symptomy, syndromy v neurologii. Základy neurologické propedeutiky a neurologického vyšetření. Náhlé neurologické příhody - CMP. Záchvatová onemocnění - epileptická a neepileptická, poruchy vědomí. Úrazy nervového, opěrného i myoskeletálního systému. Nádorová onemocnění nervového systému Vertebrogenní onemocnění. Nemoci myoskeletálního systému. Zánětlivá, infekční a demyelinizační onemocnění nervového, opěrného i myoskeletálního systému. Metabolická a toxická onemocnění NS - problematika ošetřovatelská, prevence Zaměření přednášek z dětské neurologie: Neurologické vyšetření dětského pacienta DMO a perinatální postižení nervové soustavy, vrozené anomálie nervové soustavy. Neurovývojová onemocnění včetně autismu. Nádorová onemocnění nervového systému - dětského věku. Neuromuskulární onemocnění, neurodegenerativní, neurogenetická a neurometabolická onemocnění. Záchvatová onemocnění - epileptická a neepileptická, poruchy vědomí. Akutní stavy u dětských neurologicky nemocných pacientů. Úrazy a záněty centrálního nervového systému v dětském věku. Semináře: Praktický úvod do neurologického vyšetření. Základy klinického vyšetření opěrného a pohybového systému, kasuistiky z myoskeletální medicíny. Neurologické vyšetření dítěte včetně vyšetření vývojového. Psychomotorický vývoj dítěte, diagnostické a terapeutické postupy u psychomotorické retardace. Pomocná vyšetření v klinické neurologii - EEG, EMG, evokované potenciály, vyšetření moku. Vyšetřovací metody s v dětském věku a v dospělosti - EEG, EMG, evokované potenciály. Pomocná vyšetření v klinické neurologii - invazivní a neinvazivní neurozobrazovací metody včetně ultrazvuku, problematika interpretace při dozrávání centrálního nervového systému a v dospělosti. Cévní příhody mozkové. Bolesti hlavy. Bolestivé stavy. Péče o pacienty s demyelinizačními, zánětlivými a infekčními chorobami chorobami NS. Postižení mozkových a periferních nervů. Urgentní stavy v neurologii - záchvatová onemocnění, bezvědomí, bolestivé stavy, syndrom hypertenze nitrolební a kompresivní syndrom. Urgentní léčebné postupy, klinické nálezy a pomocná vyšetření. Vyšetření a péče o pacienty s nitrolebními expanzivními procesy, syndrom hypertenze nitrolební. Závrativé stavy - vyšetření, přístup. Psychosomatické aspekty chorob NS. Akutní úrazy CNS a periferního nervového systému. Následky úrazů. Poruchy kognitivních a fatických funkcí. Vyšetření a péče o pacienty s demencí a parkinsonským syndromem. Neuromuskulární onemocnění - klinické a neurofyziologické metody. Přínos fyzioterapie. Infekční, metabolická, postižení CNS a NS. Onemocnění periferního nervového systému včet. poúrazových lézí.

Literatura

Doporučená studijní literatura:S. Káš, J. Országh: Neurologie pro 4. ročník středních zdravotních škol. Scientia Medica, Praha 1999P. Jedlička, P. Bočan: Neurologie pro střední zdravotní školy. Medprint, Praha, 1993S. Káš a kol.: Neurologie pro praktické lékaře. Scientia Medica , Praha 1999Z. Ambler a spol.: Neurologie. Učebnice pro studenty lékařských fakult. Universita KarlovaV.Komárek, Zumrová a kol.: Dětská neurologie - vybrané kapitoly, nakladat. Galén, 2. vydání, 2008

Garant

doc. MUDr. Petr Marusič, Ph.D.prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc.