Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět OS - Travel medicine and tropical medicine (DVA1032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVA1032 - OS - Travel medicine and tropical medicine, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Názvy přednášek a seminářů a jména vyučujících: Úvod do problematiky cestovní medicíny, přehled zdravotních rizik, zdravotní způsobilost k mezinárodním cestám a její posuzování, vyšetření před cestami a po návratu, cestování dětí, těhotných, chronicky nemocných osob, starých osob. (doc. Marešová) Aktuální epidemiologická situace ve výskytu infekčních nemocí ve světě, rizika zavlečení nákaz, které se v ČR nevyskytují. Mezinárodní zdravotní řád a mezinárodní surveillance (charakteristika žluté zimnice, moru, lepry). Očkování při cestách do zahraničí. (doc. Göpfertová) Infekce přenášené krví a sekrety (virová hepatitida B, HIV a další sexuálně přenášené nákazy, horečka - Ebola, Lassa). (as. Stejskal) Nejvýznamnější infekce tropů a subtropů vyvolané parazity. Malárie (včetně chemoprofylaxe). (as. Stejskal) Dengue a další arbovirové infekce. Diferenciální diagnóza horečky po návratu z tropů. (as. Stejskal) Rizika uštknutí a poranění jedovatými živočichy, první pomoc a zásady terapie. (as. Stejskal) Alimentární infekce (průjmy cestovatelů, břišní tyfus, paratyfy, virová hepatitida A a E. (as. Ambrožová) Demonstrace, diapozitivy. (as. Blechová)

Literatura

Učební texty a pomůcky: učební texty jsou k dispozici, učebnice však chybí (možno použít učebnici pro infekční lékařství) Doporučená literatura:Beneš J. a kol.: Infekční lékařství, Galén 2009Havlík J. et al.: Infekční nemoci, 2. rozšířené vydání, Galén 2002Ambrožová H. a kol.: Diferenciálně diagnostické kapitoly z infekčního lékařství, Karolinum 2012

Garant

RNDr. MUDr. František Stejskal, Ph.D.