Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (FBV1002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FBV1002 - Fyziologie, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PřednáškyVyučující:Doc. MUDr. Michaela Adamcová, Ph.D.Doc. MUDr. Halka Lotková, Ph.D:MUDr. Renáta Ferenčíková, Ph.D. Úvod do oboru. Vnitřní prostředí, homeostáza, základní principy reaktivity organismu. Fyziologie respiračního systému - plicní ventilace, vitální kapacita plic, rozepsaný usilovný výdech za 1 sekundu, výměna dýchacích plynů mezi alveolárním vzduchem a krví, plicní cirkulace, přenos O2 a CO2 krví, regulace dýchání. (Ferenčíková - 3)Gastrointestinální systém - žaludek, pankreas, játra, tenké střevo, tlusté střevo. Metabolismus sacharidů, lipidů a bílkovin. (Ferenčíková - 3)Základy obecné neurofyziologie a myologie - klidový membránový potenciál, akční potenciál, přenos vzruchu, mediátory, kosterní sval, hladký sval. Zrak, sluch, vestibulární aparát. (Adamcová - 3 )Fyziologie kardiovaskulárního systému - elektrické a mechanické vlastnosti myokardu, EKG, fáze srdečního cyklu, minutový srdeční výdej, řízení srdeční činnosti, koronární cirkulace. Funkční členění oběhové soustavy, proudění krve cévami, krevní tlak a jeho měření, tvorba tkáňového moku. (Ferenčíková - 3)Fyziologie endokrinního systému - principy endokrinních regulací. Hypofýza, štítná žláza, příštítná tělíska, kůra nadledvin, dřeň nadledvin, hormony pankreatu, pohlavní hormony (Lotková - 3)  Praktická cvičení a seminářeVyučující:MUDr. Renáta Ferenčíková, Ph.D.MUDr. Otto Kučera, Ph.D.Seznámení s "Vyhláškou o studiu". Energetický metabolismus, bazální metabolismus a jeho měření, energetický výdej. Fyziologie výživy - posouzení stavu výživy. Principy racionální výživy, sestavení jídelníčku pomocí tabulek a pomocí počítače.Centrální nervový systém - regulace motoriky (míšní reflexy, gama systém, retikulární formace, bazální ganglia, mozeček, pyramidový a extrapyramidový systém). Autonomní nervový systém. Retikulární aktivační systém, elektrická aktivita mozku, bdění a spánek.Fyziologie ledvin a cest močových - glomerulární filtrace, funkce tubulů, regulace činnosti ledvin, mikce. Základní vyšetření moči a funkční vyšetření ledvin - zřeďovcí pokus, clearance. Regulace acidobazické rovnováhy. Fyziologie kardiovaskulárního systému - regulace krevního oběhu, proudění krve různými cévními oblastmi. ZÁPOČET. Poznámky:Praktická cvičení probíhají v učebnách Ústavu fyziologie podle rozvrhu. Studenti mají povinnost dostavit se na praktická cvičení včas a používat prezůvky nebo návleky. Přístup na praktika bude umožněn technickým personálem ústavu vždy 10 minut před zahájením výuky a po skončení přestávky. V ostatních případech je přístup na ústav možný pouze pomocí elektrického vrátného (modul se zvonky a mikrofonem je umístěn vpravo od vchodových dveří na ústav). Studentům se zakazuje vždy, když opouštějí ústav, jakýmkoliv způsobem blokovat dveře a nechávat je otevřené! Na prvním praktickém cvičení budou studenti seznámeni s "Vyhláškou o studiu" a s "Pravidly bezpečné a hygienické práce" a s "Požádním řádem Ústavu fyziologie". 

Literatura

Povinná literaturaTrojan S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha, Grada Publishing, 2003Rokyta R. a kol. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně ošetřovatelství, přírodovědných, pedagogických a tělovýchovných oborech. Praha, ISV,2008 Doporučená literaturaSilbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Praha, Grada Publishing, 2004Mourek J. Fyziologie - učebnice pro studenty zdravotnických oborů. Praha, Grada Publishing, 2005

Požadavky

ZápočetZápočet obdrží student, který splnil podmínky docházky (počet omluvených absencí nesmí přesáhnout 1 praktikum). Při omluvené absenci 2 praktik má student nárok na udělení zápočtu, ale při rigorózní zkoušce bude zkoušen z jedné otázky navíc (tj. ze tří místo dvou). Při omluvené absenci všech 3 praktik bude mít student nárok na udělení zápočtu až po úspěšném absolvování písemného testu. Test obsahuje 20 otázek z celého oboru, otázky jsou tvořeny typem mnohočetného výběru, kdy jedna nebo více z nabídnutých 4 odpovědí je správná. Podmínkou udělení zápočtu je alespoň polovina správných odpovědí, tj. 10. Termín absolvování náhradního testu bude dohodnut s příslušnými studenty individuálně. V případě neúspěšného absolvování náhradního testu bude stanoven termín pro napsání opravného testu. ZkouškaKe zkoušce se smí dostavit pouze student, který obdržel zápočet a který se na rigorózní zkoušku řádně přihlásil. Zápočet bude udělen na posledním praktickém cvičení. Student, který bude mít omluvenou absenci za poslední praktikum, se dostaví k zapsání zápočtu v individuálně domluveném termínu. Přihlašování na závěrečnou zkoušku proběhne elektronickou formou. Systém dovoluje přihlášení pouze na jediný termín. Na jeden řádný termín se smí přihlásit maximálně 20 studentů. Studenti, kteří budou přihlášeni na zkoušku a nebudou mít splněny podmínky k obdržení zápočtu, budou ze seznamu přihlášených ke zkoušce vyškrtnuti. Datum a hodina, kdy bude zahájeno přihlašování na zkoušku a termíny zukouše, budou se studenty včas dohodnuty a oznámeny nejpozději na posledním praktickém cvičení. Ke zkoušce se student dostaví v den, na který je přihlášen, v 8.00 hodin na Ústav fyziologie. Zkouška probíhá ústní formou (2 otázky ze seznamu Otázky ke zkoušce z fyziologie - bakalářské studijní programy). Při zkoušce, včetně přípravy, je zakázáno používat jakékoliv elektronické přístroje (mobilní telefon, notebook apod.). Student přistižený při porušení tohoto pravidla, stejně jako student přistižený při opisování nebo komunikaci s jiným studentem při přípravě, je klasifikován "nedostatečně". V případně neúspěchu u zkoušky budou opravné termíny dohodnuty individuálně.

Garant

MUDr. Renáta Ferenčíková, Ph.D.