Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latinská terminologie (FBV1010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FBV1010 - Latinská terminologie, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktická cvičení a seminářeVyučující: PhDr. Pavel Nečas, Ph. D.Význam používání latinské a řecké terminologie v lékařství. Úvod do výuky latiny - výslovnost, gramatické kategorie, skloňování substantiv. Substantiva 1. deklinace.Substantiva 2. deklinace. Adjektiva 1. a 2. deklinace. Souhrnné opakování substantiv a adjektiv 1. a 2. deklinace.Substantiva 4. deklinace. Substantiva 5. deklinace.Substantiva 3. deklinace - pravidelná. Spojení substantiv 3. dekl. s adjektivy 1. a 2. dekl.Substantiva 3. deklinace - nepravidelná.Substantiva 3. deklinace - tzv. řecké skloňování. Opakování 3. deklinace.Adjektiva 3. deklinace. Stupňování adjektiv.Souhrnné opakování substantiv a adjektiv.Latinské prefixy a sufixy. Řecké prefixy a sufixy. Slova složená.Opakování. Zápočtový test.

Literatura

Povinná literaturaKozlíková, D., Plašilová, J. Základy latinské lékařské terminologie, Karolinum, Praha 2005, ISBN 80-246-0059-5.Hušková, K. Materiály na DVD

Požadavky

ZápočetPříprava studentů spočívá v samostatném nastudování zadaných materiálů. Podmínkou získání zápočtu je úspěšné napsání zápočtového testu.

Garant

Mgr. Klára Čebišová