Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická psychologie (FBV1031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FBV1031 - Zdravotnická psychologie, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky Úvod do zdravotnické psychologie. Vztahy mezi sestrou a nemocným. Pojem osobnost, vnitřní a vnější zdroje utváření osobnosti. Teorie osobnostní nezdolnosti. Osobnostní předpoklady k výkonu zdravotnického povolání. (Štefančíková 3) Krize a trauma. Krizová intervence - první pomoc v krizi. Akutní reakce na stres, posttraumatický stresový syndrom. Psychoterapeutické možnosti u lůžka nemocného. (Rybářová 3) Praktická cvičení a seminářeVyučujícíPhDr. Marie RybářováPhDr. Mariana Štefančíková, Ph.D. Semináře Somatoformní porucha. Úzkost, strach, stres. Strategie psychologického ovlivnění úzkosti, strachu a stresu. Relaxační techniky a imaginace. Stres v pomáhající profesi. Psychická stránka bolesti, modulace bolesti. Strategie psychologického ovlivnění a zvládání bolesti. Psychosomatické aspekty.

Literatura

Doporučená literatura Beran. J. Základy komunikace s nemocným, Praha Avicenum 1997 Baštecký, J. a kol. Psychosomatická medicína, Grada, Parah 2000 Čechová, V., Rozsypalová, M., Mellanová, A. Speciální psychologie, IDVZP, Brno 1995 Haškovcová H. Spoutaný život. Kapitoly z psychoonkologie. UK, Praha 1991 Kuhler-Rous, E. Odpovědi na otázky o smrti a umírání. EM Reflex, 1. LF UK, Praha 1995 Křivohlyvý, J. Jak neztratit nadšení, Grada, Praha 1998 Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Portál, Praha 2003 Mareš, J. Dítě a bolest, Grada, Praha 1997 Mareš, J. Iatropatogenie a sororigenie aneb jak lze poškozovat člověka. Praha 2002 ISBN 80-86723-00-3 Vymětal, J. Základy lékařské psychologie. Psychoanalyt. nakaladatelství, Praha 1994

Požadavky

Zápočet75% účast na výuce.Vypracování zápočtového úkolu.ZkouškaZkouška je pouze ústní.

Garant

PhDr. Mariana Štefančíková, Ph.D.