Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v onkologii (FBV1051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FBV1051 - Ošetřovatelská péče v onkologii, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Epidemiologie výskytu maligních onemocnění, rizikové faktory, klasifikace nádorů (TNM). Primární péče - prevence a včasný záchyt maligního onemocnění. Sekundární péče - diagnostika a léčba maligních onemocnění. Vedlejší účinky (akutní a chronické) radiační terapie, chemoterapie a biologické léčby, ošetřovatelská péče o nemocné v průběhu léčby. Akutní stavy u onkologických nemocných (hyperkalcemie, disseminovaná intravaskulární koagulace, septický šok, komprese míchy, perikardiální tamponáda, superior vena cava syndrom, tumor lysis syndrom). Paliativní léčba u onkologických nemocných a léčba bolesti. Terciální péče, její organizace. Hospicová a domácí ošetřovatelská péče.Péče o kůži v průběhu radiační terapie, změny ve výživě onkologických pacientů. Ošetřovatelská péče (OP) o pacienta se změněnou obranyschopností organismu, vysoké riziko infekce. OP o pacienta s projevy krvácení a s anemií. OP o pacienta s alopecií.OP o pacienta se změnami na sliznici dutiny ústní, OP o pacienta s nauzeou a zvracením. OP o pacienta s obstipací a diarheou, OP o pacienta se sexuální dysfunkcí. OP o pacienta s bolestí.

Literatura

Koutecký, J.: Klinická onkologie. Praha:Avicenum, 1989Swearingen, P.L.: Manual of Medical-Surgical Nursing Care. Nursing Interventions and Collaborative Management.St. Louis: Mosby, 1994 ISBN 0-8016-769Vodvářka,P.: Poznámky k bio-psycho-sociální problematice onkologie. Ostrava: OU, 1997Klener,P.: Onkologie: doporučené postupy onkologické péče. Praha: Galén, 2000Bauer, J.: Onkologie praktického lékaře. Praha: Anomal, 1994Doenges E.M.: Moorhouse M.F.: Kapesní průvodce Zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, 1996ISBN 80-7169-294Kozierová,B., Erbová, G., Olivierová,R.: Ošetrovatelstvo. 1,2, Martin: Osveta, 1995 ISBN 80-217-0528-0

Požadavky

Zápočet obdrží student, který absolvoal praktická cvičení a přednášky. V odůvodněných případech je možno neúčast nahradit konzultací s vyučujícím a následným přezkoušením k danému tématu. Povoluje se jedna omluvená absence. Zkoušku může skládat student, který obdržel zápočet.

Garant

prof. MUDr. Stanislav Filip, Ph.D.Mgr. Dagmar Švecová