Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče o nevyléčitelně nemocné (FBV1053)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FBV1053 - Ošetřovatelská péče o nevyléčitelně nemocné, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Zvládání mimořádně náročných situací u pacientů, rodinných příslušníků a zdravotníků. Zvláštnosti komunikace s nevyléčitelně nemocnými a jejich rodinnými příslušníky. Etické a právní aspekty péče o nevyléčitelně nemocné, morální dilemata. Paliativní péče, tlumení bolesti. Kvalita života u nevyléčitelně nemocných pacientů. Ošetřovatelská péče o rodinné příslušníky pacienta a spolupráce. Vyrovnání se zdravotníků s úmrtím pacienta, prevence efektu vyhoření. Ošetřovatelská péče o nemocné s nádorovým onemocněním - paliativní péče, ošetřovatelská péče na konci života. Ošetřovatelská léče o pacienty s nádory plic a prsu, s nádory pohlavního a močového ústrojí, s nádory GIT a ORL, s gynekologickými nádory, s poruchou výživy, chronickou bolestí, zvracením a anorhexií. Ošetřovatelská péče o pacienty v terminální fázi života. Hospicová a domácí péče.

Literatura

Kübler-Rossová, E.: Odpovědi na otázky o smrti a umírání. Praha, 1. LF UK 1995.Svatošová, M.: Hospice a umění doprovázet. Praha, Ecce homo 1995.Vorlíček, J. et al.: Paliativní medicína. Praha, Grada Publishing 1998.

Požadavky

Zápočet obdrží student, který absolvoval praktická cvičení a přednášky. V odůvodněných případech je možno neúčast nahradit konzultací s vyučujícím a následným přezkoušením k danému tématu. Povoluje se jedna omluvená absence.

Garant

prof. MUDr. Stanislav Filip, Ph.D.Mgr. Dagmar Švecová