Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v oftalmologii, ORL a stomatologii (FBV1054)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FBV1054 - Ošetřovatelská péče v oftalmologii, ORL a stomatologii, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PřednáškyMUDr. Markéta Macháčková, Ph.D.MUDr. Petr Čelakovský, Ph.D.MDDr. Martin ŠemberaMUDr. Věra Bartáková, CSc.1.    Anatomie a fyziologie zrakového systému. Pomalá ztráta zraku. Červené, bolestivé, slepé oko. Traumatologie. (Macháčková 3)2.    Anginy a jejich komplikace, indikace k AT a TE. Akutní a chronické rinosinusitidy, komplikace, nosní polypy, konzervativní a chirurgická léčba. Středoušní záněty a jejich komplikace, léčba. (Čelakovský 3)3.    Choroby parodontu a ústní sliznice. (Šembera 2)4.    Péče o dutinu ústní při nádorových chorobách. (Bartáková 1)Praktická cvičení a semináře MUDr. Věra VelikáIvana StránskáMUDr. Jan Mejzlík, Ph.D.Květa Prouzová, DiS.Semináře1. č. 2   Příčiny inspirační dušnosti a jejich řešení, sufokující laryngitidy, tracheostomie a koniotomie. Krvácení z dýchacích cest. Cizí tělesa v polykacích a dýchacích cestách, dg. postup, léčba. Poleptání polykacích,           případně dýchacích cest.Praktická cvičení1. č. 1   Praktická cvičení. Vyšetřovací metody a ošetření oka.2. č. 3   Asistence při ošetření pacienta ve stomatologické ordinaci. pozn.ORL: Náplň nekontaktní výuky:/každý bod představuje přípravu pro jednu hodinu samostudia/1. Základy anatomie a funkce horních cest dýchacích a hrtanu, základní vyšetřovací metody, obecné příčiny hlasových poruch.2. Onemocnění hrtanu: hlasivkové polypy, uzlíky, benigní nádory hrtanu, rakovina hrtanu.3. Otologie I: anatomie a funkce ucha, symptomatologie, rozdělení nedoslýchavosti, vyšetřovací metody, převodní poruchy sluchu- otoskleróza, sekretorická otitis media4. Otologie II: Percepční poruchy sluchu, poruchy rovnováhy, Meniérova choroba. Neurinom akustiku. Léčba a rehabilitace sluchových poruch.5. Diferenciální diagnostika zduření na krku: Uzlinová a mimouzlinová zduření, cysty a píštěle, onemocnění štítné žlázy, slinných žláz.  

Literatura

Povinná literatura1. Ahrenberger a spol. Vybrané kapitoly z ušního, nosního, krčního, očního a kožního lékařství Doporučená literatura1. Kolín a spol. Vybrané kapitoly z očního lékařství 

Požadavky

 Zápočet80% účast na prakticích a přednáškách

Garant

prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D.doc. MUDr. Radovan Slezák, CSc.MUDr. Petr Čelakovský, Ph.D.