Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná pedagogika (FBV5006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FBV5006 - Obecná pedagogika, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PřednáškyVyučujícídoc. PhDr. Tomáš Svatoš, Ph.D.Předmět pedagogiky. Vymezení hlavních pojmů a vztahů mezi nimi. Výchova, vzdělávání, výcvik. Možnosti a meze výchovy. Subjekty výchovy, vzdělávání a výcviku. Vývoj názoru na postavení učitele, žáka, vychovatele, vychovávaného. Institucionální výchova, výchova v rodině, sebevýchova. Snahy o reformu vzdělávání. Soudobé teorie vzdělávání. (Svatoš 3)Rodina a škola. Výchovné styly a jejich důsledky. Alternativní výchova a vzdělávání. Možnosti a meze elternativních přístupů. Hodnocení účinnosti výchovy a vzdělávání. Socializace, předávání kulturních hodnot, výchova, vzdělávání v multikulturní společnosti. Případy, kdy výchova a vzdělávání selhávají. (Svatoš 3)

Literatura

Doporučená literaturaBertrand, I. Soudobé teorie vzdělávání. Praha, Portál 1998Průcha, J. Moderní pedagogika. Praha, Portál, 1997Svobodová, J. Kapitoly z obecné pedagogiky. Brno. MSD, 2007Kohout, K. Základy obecné pedagogiky. Praha. Univerzita J.A.Komenského, 2007Horák, J. Obecná pedagogika. Ústí nad labem. Univerzita J.E. Purkyně, 2004Malach, J. Obecná pedagogika. Ostrava. Ostravská univerzita, 2002Navrátil, S. Cvičení z obecné pedagogiky. Ústí nad Labem J.E. Purkyně, 2000

Požadavky

Zápočet100% účast na přednáškách. Hospitace 1 vyučovací hodiny (podle vlastního výběru) a její rozbor.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Svatoš, Ph.D.