Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie I (FV10015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FV10015 - Mikrobiologie I, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky  1. Lékařská mikrobiologie. Úvod. (Doc. Žemličková 3 h)Praktická cvičení a semináře VyučujícíMVDr. Zuzana Čermáková, Ph.D. - 1. sk.Mgr. Marcela Vejsová, Ph.D. - 2. sk.Doc. MUDr. Olga Ryšková, CSc.  - 3. sk.Doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. - 4. sk.MUDr. Jiřina Lesná, Ph.D. - 5. sk. Praktika a  semináře Praktická cvičeníBOZP, přístroje, tok vzorků. Studenti jsou seznámeni s bezpečnostními pravidly práce v mikrobiologické laboratoři a organizací výuky. Je věnována pozornost problematice dezinfekce a sterilizace. Hygiena rukou (praktická ukázka správného provedení)Preanalytická fáze. Odběr a uchování materiálu, transport. Prezentace správných postupů při odběru a transportu klinicky významných vzorkůZákladní principy mikrobiologické diagnostiky. Přímý průkaz 1. část (mikroskopie). Anatomie bakteriální buňky, barvení, aplikace mikroskopieZákladní principy mikrobiologické diagnostiky. Přímý průkaz 2. část (kultivace, biochemie, sérotypizace). Kultivace, kultivační půdy, délka kultivace, prostředí. MALDI-TOF MS.Vyšetření citlivosti k ATB. Metody vyšetření citlivosti, kvalitativní, kvantitativní, break-point, interpretace nálezu.Základní principy mikrobiologické diagnostiky. Nepřímý průkaz. Vyšetřovací metody ve virologii. sérologické metody - principy (aglutinace, precipitace, komplement-fixace, ELISA). Virologie - přímý průkazZákladní principy mikrobiologické diagnostiky. Vyšetřovací metody v mykologii a parazitologii. Molekulárně genetické metody. Mikroskopie, kultivace. Princip PCR, výhody a nevýhody molekulárně genetických metod. Jejich indikace v klinické praxi.Zápočtový test.Postanalytická fáze. Interpretace mikrobiologického vyšetření, fyziologická flóra, primární, oportunní patogeny. Zápočet. Poznámky: Praktika se konají ve FN v budově č.17, ÚKM, přízemí vlevo. Aktuální informace o výuce mikrobiologie budou umístěny na panelu v přízemí budovy. Vzhledem k uzavřenému provozu infekčního pracoviště vyžadujeme od studentů, aby se pohybovali pouze v prostorách vymezených pro výuku ! O ochraně a bezpečnosti při laboratorní práci v praktikárně, budou studenti informováni vyučujícím v prvním praktickém cvičení. Seznámení s OBP potvrdí studenti svým podpisem.

Literatura

Povinná literatura Votava M., Lékařská mikrobioogie obecnáBednář M., Lékařská mikrobiologieRyšková, O. a kol. Praktická cvičení a semináře z lékařské mikrobilogie pro studenty všeob. a zubního lékařství, Karolinum 2010Doporučená literaturaLevinson W.E. Medical Microbiology and Immunology, 1996Mims C.A. Medical Microbiology, 1993 

Požadavky

Zápočet  Účast na praktických cvičeních - jedna absence je tolerována. V případě více absencí (z důvodu nemoci) musí student, po dohodě s vedoucím cvičení, vypracovat seminární práci.Protokoly k cvičením (všem) s odpovídajícím formálním zpracovánímV týdnu od 7. - 10. 4. budou studenti psát zápočtový test (20 otázek, nutno získat 70 % bodů)      

Garant

doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D.