Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudní lékařství (FV10057)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FV10057 - Soudní lékařství, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

  Vyučující doc. MUDr. Petr Hejna, Ph.D., MBAMUDr. Miroslav ŠafrMUDr. Lenka ZátopkováMUDr. Michaela UblováMUDr. Štěpánka Kučerová PřednáškyDušení.Dopravní nehody.Náhlé úmrtí. Náhlá smrt kojenců a malých dětí. Identifikace.Poranění nízkou teplotou.Poranění vysokou teplotou. Poranění elektrickým proudem. Zobrazovací metody v soudním lékařství. Syndrom týraného dítěte. Těhotenství ze soudnělékařského hlediska. Sexuální násilí. Praktická cvičeníSoudní lékařství. Koncepce oboru. Prohlídka mrtvé osoby lékařem. Druhy pitev. Spolupráce lékaře s Policií ČR. Lékař jako znalec. Znalecká činnost. Prohlídka živých osob soudním lékařem.Posmrtné změny. Stanovení doby smrti. Vitální reakce.Alkohol a alkoholické nápoje, otrava etyl- a metylalkoholem (resorpce, eliminace, alkoholová křivka). Vliv alkoholu na řidiče, vyšetření řidiče, protokol o lékařském vyšetření ke zkoušce na alkohol v krvi, odběr materiálu. Vyšetřovací metody k průkazu alkoholu, kritické hladiny, výpočet hladiny alkoholu (princip Widmarkovy metody a plynové chromatografie, detalkol, výpočet z požitého množství alkoholu a zpětný propočet).Soudnělékařská traumatologie. Poranění tupým předmětem. Poranění ostrým předmětem - rány řezné, sečné a bodné. Kousnuté rány.Střelné poranění, náboj, balistika vnitřní, vnější a cílová, morfologie střelného poranění. Vstřel, výstřel, střelný kanál. Prohlídka místa činu a pitva při střelném poranění.Zajímavé případy z praxe. Základní soudně-lékařská terminologie.E-learning (moodle 2):1. Laboratorní metody v soudním lékařství.2. Medicínské právo.3. Elektronické studijní opory - přehled.

Literatura

Povinná literaturaP. Hottmar Soudní lékařství, Karolinum, Praha, 2003.M. Sokol et al. Soudní lékařství a toxikologie pro vojenské lékaře, Fakulta vojenského zdravotnictví, Hradec Králové, 2010.Doporučená literaturaM. Šafr, P. Hejna Střelná poranění, Galén, Praha 2010.M. Hirt et al. Medicína a trestní právo, Masarykova Univerzita, Brno, 2011.M. Beran et al. Forenzní traumatologie, Karolinum, Praha 2009.

Požadavky

ZápočetPosluchač má povolenu 1 absenci na praktických cvičeních.ZkouškaSplnění zápočtu.

Garant

doc. MUDr. Petr Hejna, Ph.D.