Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální lékařství (FV10066)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FV10066 - Sociální lékařství, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky Předmět sociální lékařství a veřejné zdravotnictví. Determinanty zdraví a nemoci. Demografie. (Hodačová 3) Systémy péče o zdraví. Systém péče o zdraví v České republice a jeho proměny. (Prymula 2) Preventivní zaměření lékařské péče. Prevence primární, sekundární, terciální. Primární zdravotní péče. Komunitní péče. (Býma 2)  Kulturní, sociální, etické a náboženské aspekty zdravotní péče. Morální aspekty zdravotní péče. Konflikt hodnot, ekvita v péči o zdraví. Malpractice. (Mareš 2)  Posudková činnost lékaře a řešení typických případů v praxi. (Bosák 2)  Etické problémy v medicíně. (Skorunka 2)  Praktická cvičení a seminářeVyučujícíprof. PhDr. Jiří Mareš, CSc. MUDr. Lenka Hodačová, Ph.D. - garantdoc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc.MUDr. David Skorunka Ph.D. MUDr. Miroslav Měšťan, Ph.D.Semináře Informace ke státnicové praci ze sociálního lékařství. Zdravotní potřeby; priority ve zdravotní péči. Zdravotní politika. Ekonomika zdravotnictví. (Hodačová 2) Metody studia zdravotního stavu populace. Vývoj zdravotního stavu populace České republiky. (Hodačová 2) Světová zdravotnická organizace. Priority medicíny pro 21. století. Program Zdraví 2020. Health promotion. Celosvětové, evropské a národní programy péče o zdraví. (Býma 2) Medicína založená na důkazu. Epidemiologie. Epidemiologické studie. (Hodačová 2) Individuální, skupinové a další vlivy na chápání zdraví a nemoci. Sociologický pohled na medicínu a roli lékaře. (Skorunka 2) Druhy zdravotní péče a druhy zdravotnických zařízení, která ji poskytují. Problémy řízení zdravotnických zařízení. (Býma 2) Práce se zdravotnickou dokumentací. Zdravotní pojištění a výkaznictví pro zdravotní pojišťovny. Financování a fungování systémů DRG. (Měšťan 2) Praktické souvislosti zdravotnické legislativy. (Hodačová 2) Kvalita zdravotní péče a metody jejího hodnocení. Spokojenost pacientů a metody jejího zjišťování. (Mareš 2) Specializační příprava v ČR. Návaznost lékařské péče. Spolupráce s lékaři ambulantních a lůžkových zařízení. (Býma 2) Psychosociální aspekty duševního zdraví. Problematika alternativní medicíny. (Skorunka 2) Kvalita života. (Hodačová 2) Závěrečný seminář. Prezentace studentských prací. Zápočet. (Hodačová 4)

Literatura

Povinná literaturaMareš, Hodačová, Býma Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství 2. vydání. Praha: Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1622-3Holčík, J. Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost. Brno, MSD, 2010. ISBN 978-80-210-5239-0 Doporučená literatura Gladkij I., Strnad L. Zdravotní politika-Zdraví-Zdravotnictví. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0500-7 Kol. Autorů. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství0. 2.upravené vydání. Hradec Králové, 1994. Křížová, E. Proměny lékařské profese z pohledu sociologie. Praha: Slon 2006. ISBN 80-86429-57-1 Komárek, S. Spasení těla: Moc, nemoc a psychosomatika. Praha: Mladá fronta 2005. ISBN 80-204-1287-5 --- Zdravotnické noviny

Požadavky

Zápočet85% účast na seminářích. ZkouškaZískání zápočtu, zvládnutí základního rozsahu učiva.PoznámkyStátní zkouška: - uzavřený 5. ročník - zpracování závěrečné (státnicové) práce v rozsahu minimálně 15 stran, která shrne výsledky výzkumu zvoleného bio-psycho-sociálního problému v našem zdravotnictví. 

Garant

MUDr. Lenka Hodačová, Ph.D.