Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do toxikologie (FV50011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FV50011 - Úvod do toxikologie, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktická cvičení a seminářeVyučujícíprof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc.MUDr. Vladimír Herout, Ph.D.MUDr. Lubomír HadašMUDr. Pavel Tomšík, Ph.D. SeminářeZákladní toxikologické pojmy. Mechanismy toxických účinků. Interakce. Mechanismus a časový průběh absorpce, distribuce, biotransformace a exkrece toxických látek.Toxické látky v pracovním prostředí. Účinky vybraných organických a anorganických škodlivin.Zásady první pomoci u otrav. Otravné látky. Alkoholy.Toxické látky v potravinách. Kontaminace potravin toxickýmá látkami v průběhu výroby, transportu, skladování a přípravy. Problematika potravinových aditiv.Toxické účinky léků a návykových látek - např. antidepresiva, barbituráty, neuroleptika, salicyláty, marihuana, hašiš, pervitin, LSD.Toxické látky v životním prostředí. Účinky vybraných organických a anorganických škodlivin (ovzduší, voda, půda).Toxické účinky jedovatých rostlin a hub. Charakteristika toxických látek obsažených v rostlinách a houbách se zaměřením na rostliny rostoucí v našich klimatických podmínkách a na pokojové rostliny.Akutní intoxikace a jejich léčba v praxi. Otravy alkoholy, houbami a průmyslovými látkami.Toxické účinky jedovatých živočichů - členovci, ryby, hadi.Vliv skladování a tepelné úpravy na nutriční vlastnosti potrvin a tvorbu škodlivých látek. Zápočtový test.

Literatura

Doporučená literaturaAmdur a kol. Cassaret and Douls Toxicology, 1991Višňovský a kol. Farmakologie látek znečišťujících životní prostředí, 1997

Požadavky

Zápočet Účast na výuce, max. 20% omluvené absenceZápočtový test: mnohočetný výběr z témat 1-3 a 6-8

Garant

prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc.