Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z patobiochemie a klinika poruch metabolismu výživy (FV50023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FV50023 - Vybrané kapitoly z patobiochemie a klinika poruch metabolismu výživy, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 Praktická cvičení a semináře1. Aplikace biochemických mechanismů v klinické praxi. Malnutrice - charakteristiky, metabolické změny. Anorexia mentalis. Obezita. Léčebné postupy.     2. Rozbor energetické situace diabetika, typy diabetu, rozbor kasuistik.3. Dyslipidémie - klasifikace, fenotypy, patofyziologie, východisko pro dietní a medikamentózní léčbu.4. Kazuistické rozbory pacientů s různými typy dyslipidémií, rozpisy dietních a farmakoterapeutických režimů.5. Kasuistiky zaměřené na nemocné vyžadující objemovou náhradu při insuficienci kardiovaskulárního aparátu.6. Rozbor dostupných energetických zdrojů pro umělou výživu; standardní substráty, orgánově specifické substráty.7. Využití energetických zdrojů u pacientů v kritickém stavu a u pacientů s nádorových onemocněním. Ukázky indirektní energometrie.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        8. Zvláštnosti metabolického monitorování v šoku, při multiorgánovém selhávání a v sepsienterálních a enterálních výživ, objemové náhrady.9. Problematika gerontologických pacientů.10. Konzultace. Zápočtové praktikum. Zápočtový list. Vyučujícíprof. MUDr. Vladimír Bláha, CSc.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc.prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.prof. MUDr. Jiří Horáček, CSc.doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               MUDr. Eduard Havel, Ph.D.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         MUDr. František Musil, Ph.D.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Literatura

Zadák Z. a kol. - Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy, 1997Zadák Z. - Výživa v intenzivní péči, Grada, 2002, ISBN: 80-247-0320-3Sobotka L. - editor -  Basics in Clinical Nutrition, Galén, 2000, 2004, ISBN: 80-7262-070-3  

Požadavky

Účast na výuce. Zápočtový test s mnohočetným výběrem odpovědi, řešení kasuistiky.

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc.