Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická imunologie a alergologie (FV50030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FV50030 - Klinická imunologie a alergologie, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktická cvičení a seminářeVedoucíMUDr. Irena Krčmová, CSc.MUDr. Jakub Novosad, Ph.D.MUDr. Pavlína KrálíčkováMUDr. Eva Maládoc. RNDr. Ctirad Andrýs, Ph.D.RNDr. Marcela DrahošováPharmDr. Doris Vokurková, Ph.D.prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.Semináře1 - Úvod do klinické imunologie a alergologie, náplň oboru a vztah k dalším oborům. Spektrum pacientů a diagnóz v ambulantní praxi oboru klinická imunologie a alergologie, imunologická a alergologická anamnéza. Základní spektrum a indikace laboratorních vyšetření. (MUDr. Irena Krčmová, CSc., doc. RNDr. Ctirad Andrýs, Ph.D.)5 - Anafylaxe a její léčba. Alergie na jed blanokřídlého hmyzu. Indikace alergenové imunoterapie. Imunomodulace u alergiků, alergik a vakcinace. (MUDr. Irena Krčmová, CSc.)8 - Imunita a nádorová onemocnění, imunitní systém a stres. Chronický únavový syndrom. (MUDr. Eva Malá, MUDr. Irena Krčmová, CSc., Prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.)9 - Autoreaktivita a autoimunitní onemocnění - patogeneze. Imunologie reprodukce a imunologicky podmíněná infertilita. (MUDr. Eva Malá, RNDr. Marcela Drahošová, Prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.)Praktická cvičení2 - Pojmy atopie a alergie, genetika a atopie, fáze alergické odpovědi, buňky účastnící se alergické odpovědi, migrace buněk, imunoglobulin E, regulace rovnováhy TH1/TH2. Individuální imunitní reaktivita. Spektrum a dělení alergenů. Alergologické kožní testy - indikace, provedení, interpretace. (MUDr. Irena Krčmová, CSc., prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.)3 - Astma bronchiale - epidemiologie, patogeneze, diagnostika a dif. diagnostika, klasifikace a léčba. Alergická rýma a další komorbidity astmatu. Základní inhalační systémy v léčbě astmatu, práce s PEFmetry. Rhinomanometrie a nazální provokační testy, funkční vyšetření plic. (MUDr. Irena Krčmová, CSc., MUDr. Jakub Novosad, Ph.D.)4 - Alergie a prostředí, alergie a profese, alergie a infekce, psychologické aspekty alergií. Alergie na léky a latex. Potravinová alergie. Urticarie a angioedém. Edukace pacienta a základní režim. opatření doporučována pacientovi. (MUDr. Irena Krčmová, CSc.)6 - Primární imunodeficience - základní klasifikace a klinická a laboratorní diagnostika, léčba. CVID, indikace a zásady léčby intravenózními imunoglobuliny. (MUDr. Irena Krčmová, CSc., MUDr. Pavlína Králíčková, PhamDr. Doris Vokurková, Ph.D.)7 - Sekundární imunodeficience, klasifikace, diagnostika a léčba. Sekundární imunodeficity ve vztahu k dalším oborům. (MUDr. Irena Krčmová, CSc., MUDr. Jakub Novosad, Ph.D., doc. RNDr. Ctirad Andrýs, Ph.D.)10 - Autoimunitní onemocnění - klinická a laboratorní diagnostika, léčba. (MUDr. Eva Malá, MUDr. Irena Krčmová, CSc., RNDr. Marcela Drahošová)

Literatura

 Povinná literaturaHořejší V, Bartůňková J, Brdlička T.: Základy imunologie (5. vydání), Triton 2013, ISBN 9788073877132Je nutné použít učební opory lékařské imunologie v rámci IT MEDIK na webových stránkách LF.  Doporučená literaturaPetrů V, Krčmová I, Anafylaktická reakce, 2006, Maxdorf, s.r.o. ISBN 80-7345-099-2Doporučujeme využít elektronickou knihu dostupnou v knihovně LF UK Hradec Králové s názvem: Cellular and Molecular Immunology autora Abbas a kol.

Požadavky

Zápočet Aktivní účast na cvičeních a seminářích.Zkouška Zápočet

Garant

MUDr. Irena Krčmová, CSc.