Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z nefrologie (FV50042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FV50042 - Vybrané kapitoly z nefrologie, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktická cvičení a seminářeVyučujícíprof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc.MUDr. Roman Šafránek, Ph.D.1.-3. Úvod do nefrologie. Nemoc ledvin vs funkce ledvin. Kasuistika - asymptomatické onem. ledvin se závažným průběhese zhoršením renálních funkcí4.-6. Infekční záněty ledvin a vývodných močových cest; intersticiální nefritidy, Kasuistika: akutní pyelonefritida7.-9. Principy nefrologické dispenzarizace. Nefroprotekce. Predialýza, Kasuistika: zahájení dialyzačního léčení u pacienta "z ulice"10.-12. Akutní poškození ledvin (AKI).Metody hemoeliminační  léčby. Indikace k biopsii, Kasuistika: akutní selhání ledvin13.-15. Poškození ledvin při intratubulární obstrukci bílkovinami. Rhabdomyolýza, Kasuistika: rhabdomyolýza16.-18. Selhání ledvin a poruchy iontového metabolismu a hydratace. Kasuistika: hyperhydratace při selhání ledvin19.-21. Kalcifylaxe. Význam multioborové spolupráce v nefrologii. Kasuistika: kalcifylaxe22.-24. Náhrada funkce ledvin: hemodialýza; peritoneální dialýza,  transplantace, Kasuistika: příprava pro zařazení pacienta do čekací listiny na transplantaci25.-27. Komentovaná prezentace kasuistik připravených posluchači; diskuse (1)28.-30. Komentovaná prezentace kasuistik připravených posluchači; diskuse (2). Zápočet      

Literatura

Povinná literaturaTeplan a kol.: Praktická nefrologie (Grada 2006)Bednářová V., Dusilová-Sulková S: Peritoneální dialýza (Maxdorf 2007)

Požadavky

Zápočetzpracovaná a prezentovaná kasuistika s literárním přehledem (s pomocí vedoucího předmětu), kazuistika by byla prezentována před ostatními studenty -absolvování 75% výuky - v případě vyššího počtu absencí - náhrada formou pobytu s vyučujících během jeho lékařské činnosti (ambulance, práce na lůžku, služba)

Garant

prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc.