Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie II (FZ10015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZ10015 - Biochemie II, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 PřednáškyMetabolismus bílkovin a aminokyselin. Odbourávání bílkovin působením enzymů - vztah k onemocnění parodontu. Přehled metabolismu aminokyselin. Metabolismus tetrapyrrolů, biosyntéza a odbourávání hemu. (Köhlerová 4)Biochemie slin. (Řezáčová 1) Biochemické pochody v pojivové tkáni. Syntéza kolagenu a jeho odbourávání - klasifikace a výskyt. Syntéza elastinu a jeho odbourávání. (Mrkvicová 5)Složení kostí a zubů, proces mineralizace kostí, dentinu, skloviny a cementu, hormonální řízení. Zubní plak. (Stoklasová 3) Regulace v organismu. (Stoklasová 2) Praktická cvičení a seminářeVyučujícídoc. MUDr. Jaroslav Cerman, CSc.doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc.Mgr. Renata Köhlerová, Ph.D.Mgr. Alena Mrkvicová, Ph.D.PharmDr. Darina Muthná, Ph.D.PharmDr. Mohamed Niang, CSc.Ing. Pavel Šiman, CSc.Ing. Miloš Hroch, Ph.D.prom.chemik Petr Šubaprof. MUDr. Jiří Stulík, CS. SeminářeMetabolismus lipidů, trávení, vstřebávání. Základní metabolické přeměny lipidů a steroidů. Ketogeneze.  Test.Metabolismus lipoproteinů, terpeny a vosky, význam ve stomatologii. Nukleové kyseliny, proteosyntéza.Metabolismus aminokyselin a bílkovin, trávení, vstřebávání, enzymy štěpící bílkoviny, význam ve stomatologii.Obecné reakce a specifické metabolismy aminokyselin, vznik močoviny. Test.Metabolismus tetrapyrrolů. Krev, krevní srážení.Vnitřní prostředí a jeho udržování. pH v dutině ústní, složení a produkce slin. Složení gingivální tekutiny.Biochemie svalové tkáně a pojiva. Kolagen, elastin, bílkoviny vázající vápník, kyselé nekolagenní bílkoviny. Proteoglykany. Test.Tvrdé tkáně, fyzikálně chemická charakteristika kostí, cementu, dentinu a skloviny. Minerální látky, význam pro stavbu zubu. Proces mineralizace.Metabolismus iontů a vody, jeho hormonální řízení. Pulpa. Periodontální ligamentum. Vývoj zubního plaku, metabolismus v plaku. Test.Principy regulace živých organismů, receptory. Přehled hormonů hypothalamu a hypofýzy.Steroidní hormony, hormony štítné žlázy, hormony pankreatu a dřeně nadledvin.Xenobiochemie. Imunochemie.Praktická cvičeníKoncentrace glukosy v séru. Stanovení celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, triacylglycerolů v séru.Metody frakcionace bílkovin. Stanovení koncentrace bílkovin v séru. Rozdělení bílkovin séra elektroforézou.Stanovení močoviny a kyseliny močové v séru. Stanovení kreatininu v séru a v moči.Stanovení koncentrace vápníku a fosfátů v séru. Stanovení koncentrace chloridů v moči.Stanovení koncentrace draslíku a sodíku v séru.  Poznámky: Praktická cvičení - probíhají na ústavu lékařské biochemie. Pro práci v laboratoři je třeba plášť a přezůvky s gumovou podrážkou. Protokoly praktických cvičení lze stáhnout z domácí stránky Ústavu lékařské biochemie - www.lfhk.cuni.cz/chemie/ a jsou v programu MOODLE. 

Literatura

 Povinná literatura:Ledvina Biochemie pro studující lékařství, 1993Ledvina, Stoklasová, Cerman Biochemie pro studující medicíny I., II. díl, 2004 nebo 2009Doporučená literatura:Duchoň a kol. Lékařská chemie a biochemie, 1984Ledvina a kol. Úvod do studia lékařské biochemie, 1988Stoklasová Příručka k opakování lékařské biochemie, 1991Murray a kol. Harperova Biochemie (české vydání), 1998  

Požadavky

Zápočet:a) Docházka - prezence na praktické části výuky a seminářích.b) Protokoly - účast na praktickém cvičení je uznána po předložení protokolu v závěru praktického cvičení.c) Průběžná kontrola znalostí - vyhovující prospěch (průměr do 3.00) při průběžné kontrole formou testů nebo ústním zkoušením. V případě závažné překážky, pro kterou nebylo možno test napsat, stanoví náhradní termín pro napsání testu doc. Stoklasová. Pokud si student/ka nepřijde test napsat, je hodnocen/a známkou "nedostatečně".d) Při nesplnění některé z těchto podmínek bude posluchači udělen zápočet až po přezkoušení z celé látky probrané v příslušném semestru. Při větším počtu nedostatečně omluvených absencí nebude zápočet udělen vůbec. Zkouška: Student/ka může absolvovat zkoušku až po udělení zápočtů za oba semestry. Zkouška se skládá z části písemné a části ústní. Rigorózní test se píše ráno v den zkoušky. V případě, že student/ka v písemném testu získá deset a méně bodů, nebude přizván/a k ústní části zkoušky a bude hodnocen/a známkou nedostatečně. Součástí opravné zkoušky již není písemný test.Konzultační hodiny jsou vždy v úterý, buď v 7.15 h nebo o velké přestávce. Hromadné konzultace budou vypsány v předzkouškovém období.

Garant

doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc.