Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály pro zubní lékařství (FZ10016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZ10016 - Materiály pro zubní lékařství, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PřednáškyFyzikálně chemické a mechanické vlastnosti materiálů.  (Šiman 3)Amalgamy a cementy v zubní praxi. Směsi anorganických sloučenin a makromolekulárních látek. (Suchánek 3)Kovy a nekovy, jejich vlastnosti s ohledem na stomatologické materiály. (Šiman 1)Makromolekulární látky ve stomatologii. (Šiman 2)Skloionomery a kompozita v zubní praxi. (Suchánek 3)Makromolekulární látky ve stomatologii a jejich směsi s anorganickými sloučeninami.  (Stoklasová 3)Materiály otiskovací, modelové a modelovací. (Vavřičková 3)Materiály formovací, brusné a leštící. (Vavřičková 3)Hlavní materiály ke zhotovení náhrad nebo jejich částí z keramiky. (Vavřičková 3)Hlavní materiály ke zhotovování náhrad nebo jejich částí z plastů (Vavřičková 3)Hlavní materiály k zhotovení náhrad nebo jejich částí z kovových slitin. (Vavřičková 3) Praktická cvičení a seminářeVyučujícídoc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc.Mgr. Alena Mrkvicová, Ph.D.MUDr. Martin Kapitán, Ph.D.MUDr. Jakub Suchánek, Ph.D.MUDr. Zdeňka Šustová, Ph.D.MUDr. Lenka Vavříčková, Ph.D.MUDr. Renata Broncová SeminářeOpakovací seminář. Zápočtový test.Praktická cvičeníPráce se stomatologickými cementy. Práce s amalgámem.Práce s otiskovacími hmotami.Práce s kompozitními materiály.Nácvik ergonomických zásad při preparaci. Preparace I. tř. O pro amalgám na zubu 27 - práce v nepřímém pohledu (simulátor).Otiskování, míchání otiskovacích hmot, adaptace lžíce, pravidla výběru lžic, druhy, použití, očištění (simulátor).Preparace II. tř. MOD na zubu 36, přímé překrytí Dycal, výplň GIC.          Preparace II. tř. MOD na zubu 16, výplň Enamel plus - nácvik adhezivní úpravy a vrstvení. Test.                           Preparace III. tř. VMP na zubu 22, výplň Enamel plus. Test.                              Preparace IV. tř. VMPI na zubu 21, estetická dostavba Enamel plus.Poznámky: Na praktickou výuku je třeba nosit plášť a přezůvky s gumovou podrážkou.

Literatura

Povinná literaturaBittner Technologie. Různá vydáníLedvina a kol. Chemie pro stomatologický směr, Praha 1988 Doporučená literaturaBittner a kol. Zhotovování stomatologických protéz I. a II. díl. Praha, 1984Svoboda a kol. Stomatologická propedeutika, Praha, 1984

Požadavky

Zápočeta)  prezence na praktické části výuky a seminářích, b)   vyhovující výsledek průběžného zkoušení (průměr lepší než 3.00) c) praktická cvičení budou uznána po zvládnutí preparace a plnění kavit amalgámem, preparace a  plnění kavit GIC, preparace a plnění kavit kompozity a rekonstrukce horního frontálního zubu, d)  vyhovující výsledek semestrálního testu (nejméně 67 % správných odpovědí). Při větším počtu nedostatečně odůvodněných absencí nebude udělen zápočet vůbec. Pokud nebude dosaženo v semestrálním testu požadovaného výsledku, student/ka bude přezkoušen/a ústně.

Garant

doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc.