Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Histologie a embryologie II (FZ10019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZ10019 - Histologie a embryologie II, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky1.     Vývoj orofaciální oblasti a krku: I. Vývoj stomodea a faryngového střeva. (Mazurová 2)2.     Vývoj orofaciální oblasti a krku: II. Vývoj obličeje (vč. patra a nosních dutin).  III. Vývoj jazyka štítné žlázy, a slinných žláz. (Mazurová 3)3.     Vývoj orofaciální oblasti a krku: IV. Vývoj zubů. (Mazurová 4)4.     Trávicí sytém II: Žaludek. (Mazurová 2)5.     Trávicí systém III: Tlusté střevo.  Játra, pankreas (exo- i endokrinní část). (Mazurová 2)6.     Endokrinní systém: Hypofýza, nadledviny, štítná žláza, příštítná tělíska. (Soukup 1)7.     Principy vývoje skeletu, svalového systému a kůže se zaměřením na oblast hlavy. (Mazurová 2)8.     Mužský pohlavní systém: Testis, epididymis. (Mráz 1)9.     Ženský pohlavní systém: Ovarium, děloha, hormonální ovlivnění ovariálního a menstruačního cyklu. (Mráz 2)10.   Močový systém. (Mráz 1)11.   CNS. (Mokrý 1)  Praktická cvičení a seminářeVyučujícíProf.. MUDr. Jaroslav Mokrý, Ph.D.Doc. MUDr. Yvona Mazurová, CSc.MUDr. Josef Mráz, CSc.MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D. Seminářeč. 3 Seminář 1: Opakování - tkáně zubu, závěsný aparát zubu. Vývoj zubů, alveolu a periodoncia. Vývoj faryngového aparátu, obličeje, nosních dutin a patra. Vývoj jazyka, štítné žlázy a velkých slinných žláz. TESTč. 5 Seminář 2: Opakování trávicího a endokrinního systému - preparátový test + teorie.č. 10 Seminář 3: Opakování močového a pohlavních systémů (vč. placenty) a nervového systému (CNS a PNS) - preparátový test + teorie.č. 12 Seminář 4: Zápočet Praktická cvičeníč. 1 Trávicí systém II: Jícen, žaludek; duodenum, jejunum, ileum.č. 2 Trávicí systém III: Appendix, colon, anus; játra, žlučník.č. 4 Endokrinní systém: Pankreas (exo- i endokrinní), hypofýza, nadledviny, štítná žláza.č. 6 Mužský pohlavní systém: Testis, epididymis (dd. efferentes, d. epididymidis); prostata.č. 7 Ženský pohlavní systém: Ovarium, tuba uterina, uterus, vagina.č. 8 Placenta (mladá, zralá). Močový systém: Ledvina, močovod, močový měchýř.č. 9 CNS: Mícha, mozek, mozeček, plexus chorioideus. PNS: Vegetativní ganglion;cerebrospinální a vegetativní nerv (opakování).č. 11 Kožní systém: Kůže dlaně/ bříška prstu a axilly; mamma lactans et non lactans.     

Literatura

 Povinná literatura 1. Vajner L., Uhlík J., Konrádová V.: Lékařská histologie I a II (I - Cytologie a obecná histologie, II - Mikroskopická anatomie), Praha, Karolinum, I - 2010, ISBN 978-80-246-1860-9; II - 2012, ISBN 978-80-246-2165-4.nebo2. Konrádová V., Uhlík J., Vajner L.: Funkční histologie. Praha, H&H, 2000. ISBN 80-86022-80-33. Vacek Z.: Embryologie. Praha, Grada, 2006. ISBN 80-247-1267-9   Doporučená literatura 1. Martínek J., Vacek Z.: Histologický atlas. Praha, Grada, 2009. ISBN 978-80-247-23-93-82. Junqueira L. C., Carneiro J.: Základy histologie. Praha, H&H, 1997. ISBN 80-85787-37-73. Moore K. L., Persaud T. V. N.: Zrození člověka. Embryologie s klinickým zaměřením. Praha, ISV, 2002. ISBN 80-85866-94-3 

Požadavky

Základní podmínkou pro udělení zápočtu (podrobnosti viz naše informace na Moodlu) je účast na praktických cvičeních a absolvování všech průběžných i opakovacích testů/ zkoušení a testu z orofaciální oblasti. Průměr všech získaných známek za semestr nesmí být horší než 3,0 - zvláštní důraz je kladen na výsledky opakovacích (seminárních) testů (musí být hodnocení "prospěl").Zápočtové zkoušení je ústní - preparáty za celý semestr + teorie (o něco podrobněji než na seminární zkoušení); znalost obecné histologie je požadována vždy!Zkouška je pouze ústní, skládá se z části praktické (zkoušení 3 preparátů) a části teoretické (3 otázky). Zkoušku může student skládat až po získání zápočtů za oba výukové semestry (musí být zapsány v SIS). Na zkoušku se student přihlašuje prostřednictvím SIS.V teoretické části student odpovídá nejprve na otázku z části II - Oblast hlavy a krku. Pokud student nezodpoví tuto otázku, je celkově klasifikován "nevyhověl" (bez ohledu na znalost dalších 2 otázek).Otázky ke zkoušce jsou k dispozici na Moodlu (na stránkách ústavu histologie a embryologie).

Garant

doc. MUDr. Yvona Mazurová, CSc.