Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie I (FZ10032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZ10032 - Chirurgie I, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PřednáškyHistorie chirurgie. Chirurgické obory. Asepse, antisepse, dezinfekce, sterilizace. Příprava operačního pole. (Kaška 2)Chirurgický chorobopis, anamnéza, klinické vyšetření nemocných. Infekce v chirurgii. Pyogenní infekce kůže, podkoží, dutin a svalově-vazivového aparátu. Bakteriémie, sepse. Tetanus. Plynatá sněť. (Šimkovič 2)Předoperační péče o nemocného a předoperační vyšetření. Chirurgická dietetika. Výživa chirurgicky nemocných. (Havel 2)Kompletní parenterální výživa. Infuzní roztoky. Metody vstupů do orgánových systémů a jejich využití. (Havel 2)Krvácení zevní a vnitřní. Tepenné, žilní a kapilární krvácení. První pomoc a definitivní zástava krvácení. Transfuze - krevní deriváty a přípravky. (Kaška 2)Pooperační péče. Monitorace životních funkcí, péče o dýchací cesty, časná rehabilitace, pooperační nemoc a její prevence. (Kaška 2)Rány - rozdělení, ošetření a poruchy jejich hojení. (Šimkovič 2)Pooperační komplikace. Chirurgické nástroje a pomůcky. Místní anestézie. (Kaška 2)Zánětlivá onemocnění ruky a jejich komplikace. Operační přístupy v chirurgii. Amputace a exartikulace. (Klein 2)Základy obecné traumatologie I. Fraktury. Diagnostika, první pomoc, základní principy léčby. FSO. Komplikace zlomenin. (Dědek 2)Základy obecné traumatologie II. Luxace, distorse. Diagnostika, základní principy léčby. Sdružená poranění. Polytrauma. Zásady diagnostiky a léčby. (Dědek 2)Náhlé příhody břišní - pojmy, rozdělení, anamnéza. Vyšetření nemocného a diagnostika. (Šimkovič 2)Základy cévní chirurgie - chirurgie žil a tepen končetin. (Jiška 2)Cévní chirurgie v oblastech velkých cév, hlavy a krku. (Jiška 1)Akutní apedicitida a diferenciální diagnostika bolesti břicha. (Kaška 1)Poranění krku. Cizí těleso v dýchacích cestách. Tracheotomie. Koniotomie, poranění hrudníku otevřená a zavřená. PNO, hemotorax, tamponáda srdeční (Kočí 2)Praktická cvičení a seminářeVyučujícíMUDr. Martin VoborníkMUDr. Martin DěrgelMUDr. Pavel TrávníčekMUDr. Zdeněk Šorm, Ph.D.MUDr. Jiří ŠpačekMUDr. Marek Pojar, Ph.D.MUDr. Michal GrinacMUDr. Alena FouskováMUDr. Blanka LaudováMUDr. Tomáš Kučera, Ph.D.MUDr. Miroslav CihloMUDr. Lukáš HolubMUDr. Eduard Havel, Ph.D.MUDr. Martina NovotnáPraktická cvičení  1. Asepse, antisepse, dezinfekce, sterilizace. Provoz chirurgického pracoviště.  2. Chirurgický chorobopis. Fyzikální vyšetření nemocného, pomocná vyšetření.  3. Předoperační vyšetření a příprava nemocného k operaci. Pooperační péče. Pooperační komplikace, jejich prevence. Péče o diabetiky. Převazy.  4. Demonstrace chirurgických nástrojů a obvazů a jejich užití. Příprava k operaci. Mytí, oblékání. Příprava operačního pole.  5. Resuscitace vitálních funkcí. Infúzní roztoky. Transfuze. Vstupy do krevního řečiště a ostatních orgánových systémů. 

Literatura

Povinná literatura   1. Kolektiv autorů ČR Chirurgická propedeutika, 1993   2. Ferko A., Vobořil Z., Bedrna J., Šmejkal K. Chirurgie v kostce, 2002 Doporučená literatura   1. Baláž Chirurgická propedeutika I., II., 1987   2. Knobloch Obecná chirurgie. 1975 

Požadavky

Zápočet    1. Během praktik se musí posluchač seznámit se základní problematikou chirurgické propedeutiky.    2. Zápočet bude udělen na podkladě aktivní účasti a průběžného prověřování znalostí na 5. cvičení.    3. Tolerována jedna absence za semestr.

Garant

doc. MUDr. RNDr. Milan Kaška, Ph.D.