Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dermatovenerologie (FZ10045)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZ10045 - Dermatovenerologie, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PřednáškyÚvod. Anatomie a fyziologie kůže. (Ettler 1)Zevní příčiny kožních chorob. Fotodermatózy. (Ettler 1)Léčba fyzikální, lokální a celková (Ettler 1)Choroby dutiny ústní. (Salavec 1)Puchýřnaté choroby. (Salavec 1)Pohlavně přenosné choroby, lues. (Salavec 1)Dermatitis irritativa, contacta. Ekzém. (Čelakovská 1)Kožní infekce bakteriální, plísňové, virové a parazitární. (Bělobrádek 1)Choroby adnex. (Bělobrádek 1)Psoriáza, poruchy rohovění. (Ettler 1)Lékové exantémy, urticaria. (Ettler 1)Maligní nádory. (Ettler 1)Slizniční projevy kožních chorob. (Salavec 1)Choroby rtů. (Salavec 1)Névy, benigní nádory. (Bělobrádek 1)  Praktická cvičení a seminářeVyučujícídoc. MUDr. Miloslav Salavec, CSc.doc. MUDr. Karel Ettler, CSc.doc. MUDr. Marie Nožičková, CSc.MUDr. Michal BělobrádekMUDr. Jarmila Čelakovská, Ph.D.MUDr. Simona VachatováMUDr. Veronika Wertzová, Ph.D.MUDr. Jiřina BartoňováMUDr. Lenka ČákováMUDr. Pavla ČižinskáMUDr. Květa HamákováMUDr. Eva JandováMUDr. Marie Košťálová, Ph.D.MUDr. Marie ŠimkováMUDr. Jaroslava VaněčkováMikrolekcePuchýřnaté dermatózy.Psoriáza.Kožní nádory.Laboratoř.Pohlavní choroby.Choroby dutiny ústní.Ekzém.Recepty. Zápočet.Praktická cvičeníVizita, ambulance, poradna - těmito praktiky proloženy mikrolekce.- Při praktických cvičeních je kladen důraz na zvládnutí odebírání anamnézy, klinického vyšetření nemocného s pečlivým popisem kožního nálezu, diferenciálně diagnostickou rozvahu a stanovení vyšetřovacího a léčebného plánu. Očekává se osvojení si některých pomocných vyšetřovacích manévrů jako jsou dermografismus, orientační flebologické zkoušky, příprava louhového preparátu k mikroskopickému vyšetření, vitroprese apod. - Na praktikum přichází student vybaven bílým pláštěm a přezůvkami. Bez této povinné výbavy nebude připuštěn ke stáži u lůžka nebo v ambulanci. 

Literatura

Povinná literaturaNožičková a kol. Vybrané kapitoly z dermatovenerologie. Karolinum, 2003, 1-155, ISBN 80-246-0583-XNožičková a kol. Pohlavní choroby - diagnostika a léčba, 1997Jirásková Dermatovenerologie pro stomatology, 1. vydání 2001, ISBN 80-86419-07-XDoporučená literaturaŠtork et al. Dermatovenerologie, 2008, ISBN Galén 978-80-7262-371-6, ISBN Karolinum 978-80-246-1360-4Hegyi, Stodola Dermatovenerologický atlas, 1990Vlašín, Jedličková a kol. Praktická dermatologie v obrazech a schématech, 2001, ISBN 80-238-6966-3Záruba, Vosmík Diferenciální diagnostika kožních chorob, 1988Bělobrádek: Kožní nemoci, repetitorium pro praxi. Maxdorf, 2011, ISBN 978-80-7345-221-6Gawkrodger, Arden-Jones: Dermatology - An Illustrated Color text, eISBN 9780702051173 (http://www.elsevier-etextbooks.com/bookshelf)

Požadavky

Zápočet1. Účast na praktických cvičeních je povinná, při neúčasti musí student předložit omluvu. 2. Pro udělení zápočtu musí student splňovat nejméně 80% účast na praktikách. O případné náhradě rozhodne asistent, v komplikovaných případech přednosta.ZkouškaKe zkoušce je připuštěn pouze student se zápočtem. 1. Předtermín - tato forma je určena pro zvlášť nadané studenty a zpravidla se sjednává individuálně. Přitom je přihlédnuto k výsledkům testů a zkoušení během praktik. 2. Řádný termín - řádné termíny jsou vypisovány s předstihem tak, aby studenti mohli upravit svůj studijní plán a je brán zřetel i na časový harmonogram jednotlivých studijních skupin. Apeluje se na studenty, aby se ke zkoušce přihlásili ve vypsaných řádných termínech a pak skutečně také ke zkoušce přistoupili. 3. Opravný termín - vypisuje se zpravidla po řádném termínu. V některých komplikovaných případech je možná individuální domluva. 4. Průběh zkoušky a) Praktická zkouška je vyvrcholením praktické výuky. Uchazeč dostane přiděleného nemocného, u kterého odebere anamnézu, provede klinické dermatologické vyšetření a uzavře diagnostickou a léčebnou rozvahu. b) Písemně vypracuje 5 receptů dermatologických léčiv. c) V ústní části je prozkoušen z obecné a speciální dermatologie a z venerologie podle předem vybraného seznamu otázek.

Garant

doc. MUDr. Miloslav Salavec, CSc.