Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie II (FZ10049)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZ10049 - Chirurgie II, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PřednáškyVyučující doc. MUDr. RNDr. Milan Kaška, Ph.D.doc. MUDr. Zdeněk Šubrt, Ph.D.doc. MUDr. Pavel Žáček, Ph.D.doc. MUDr. Dušan Šimkovič CSc.doc. MUDr. Jiří Náhlovský, CSc.MUDr. Jitka Schreiberová , Ph.D.MUDr. Michal Leško, Ph.D.MUDr. Milan Chobola, Ph.D.MUDr. Tomáš Dědek, Ph.D.MUDr. Bohumil Jon, CSc.MUDr. Petr Habal, Ph.D.MUDr. Radek ŠtichhauerMUDr. Stanislav Jiška Chirurgie jícnu a gastroduodena. (Leško 2)Chirurgie žlučníku a žlučových cest. Chirurgie pankreatu a sleziny. (Jon 2)Chirurgie kýl. (Chobola 2)Chirurgie tenkého a tlustého střeva. (Šimkovič 2)Onemocnění anorekta. Náhlé příhody břišní - kazuistiky. (Šimkovič 1)Základní metody chirurgie cév. (Jiška 1)Chirurgie jater a portální hypertenze. Základy chirurgické onkologie. (Šubrt 2)Chirurgie krku. Chirurgie štítné žlázy a příštitných tělísek. (Kaška 1)Chirurgie periferních cév. (Jiška 1)Nejčastější chirurgická onemocnění u dětí. (Štichhauer 2)Součané trendy v chirurgické péči o nemocné. (Kaška 1)Chirurgie cév krku a hlavy. (Jiška 1)Kraniocerebrální poranění a jejich komplikace. Zlomeniny báze lební. Klinický obraz a léčba epidurálního a subdurálního krvácení. (Náhlovský 2)Úrazy páteře a míchy. Výhřezy meziobratlových plotének. Poranění periferních nervů. (Náhlovský 2)Vybrané kapitoly z traumatologie - kazuistiky mono- a polytraumat. (Dědek 2)Chirurgie plic a hrudního koše. (Habal 2)Chirurgie srdce. Chirurgická léčba vrozených srdečních vad. Chirurgie chlopenních vad a ICHS. (Žáček 2)Součané trendy v kardiopulmonální resuscitaci. Základy intenzivní medicíny. Základy celkové a místní anestezie. (Schreiberová 2)Praktická cvičení a seminářeVyučujícíMUDr. Milan Chobola, Ph.D.MUDr. Michal Leško, Ph.D.MUDr. Bohumil Jon, CSc.MUDr. Michal LeškoMUDr. Petr ŠafránekMUDr. Jan ŠimekMUDr. Filip Čečka, Ph.D.Praktická cvičeníVšeobecná a chirurgie: chirurgie jícnu, žlučníku, slinivky břišní a žluč. cest.Všeobecná a chirurgie: chirurgie sleziny, jater, štítné žlázy a přištítných žláz, střev, kýl.Traumatologie: chirurgie zlomenin lebky, dlouhých kostí a pánve. Radiologická diagnostika zlomenin.Cévní chirurgie: chirurgie tepen a žil. Akutní stavy v cévní chirurgii.Intenzivní péče v chirurgii: základy pooperační a intenzivní péče.

Literatura

Povinná literaturaFiala Ortopedie - Základy ortopedické protetiky, 1985Černý Špeciálna chirurgia I. - IV., 1990 - 1992Kolektiv autorů ČR Chirurgická propedeutika, 1993Dvořáček Obecná a speciální urologieMorávek P. Základy urologie pro studující medicíny, 2001Ferko A., Vobořil Z., Bedrna J., Šmejkal K. Chirurgie v kostce, 2002Sosna A. a kol. Základy ortopedie, 2002Žáček P., Dominik J., Kubiš P. Interaktivní kardiochirurgie (na síti LF), Grada 2003 Doporučená literaturaKnobloch Obecná chirurgie, 1975Beneš Chirurgie - válečné lékařské obory, 1980Baláž Speciální chirurgie I., II., 1985Baláž Chirurgická propedeutika I., II., 1987Hájek Chirurgie pro praktického lékaře, 1997Müller a spol. Chirurgie pro studium a praxi, 1997Grewe, Kremer Atlas chirurgických operací, 1997Dominik Kardiochirurgie, 1998Lawrence W. Way a kol. Současná chirurgická diagnostika a léčba, 1998Kasal F. Základy anesteziologie, resuscitace, neodkladné medicíny a intenzivní péče pro lékařské fakulty, Karolinum Praha 2003 

Požadavky

ZápočetPři cvičeních se posluchač seznámí se stanoveným minimem problematiky daného oboru dle logbooku. Zápočet bude udělen na základě účasti na praktické výuce (tolerována 1 absence/zimní semestr) a úspěšného absolvování závěrečného testu.

Garant

doc. MUDr. RNDr. Milan Kaška, Ph.D.