Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena a preventivní lékařství (FZ10066)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZ10066 - Hygiena a preventivní lékařství, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PřednáškyPřednášejícíprof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.MUDr. Lenka Kotingová, Ph.D.MUDr. Andrea MálkováHygiena vnitřního prostředí budov. (Fiala 3)Hygiena vody, přemětů denní spotřeby a odpadů. (Fiala 3)Hodnocení zdravotních rizik, biologické monitorování. (Fiala 3)Rizikové fyzikální faktory pracovního prostředí. Vliv hluku, vibrací, prachu, záření a dlouhodobého jednostranného nadměrného zatížení na zdraví, možnosti prevence. (Málková 3)Primární a včasná sekundární prevence nádorových onemocnění (prevence kolorektálního karcinomu, karcinomu plic, prsu, děložního čípku, kůže a prostaty). (Šmejkalová 3) Praktická cvičení a seminářeVyučujícídoc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.doc. PaedDr. Dana Fialová, Ph.D.MUDr. Lenka Kotingová, Ph.D.SEMINÁŘ - Výživa v prevenci civilizačních onemocnění. Vliv výživy na zdraví, zvýšený a snížený příjem potravy. Současná hlavní rizika potravy.SEMINÁŘ - Hygiena práce, prevence. Kategorizace prací, riziková práce, poškození zdraví z práce. Kolektivní a individuální prevence.Primární a včasná sekundární prevence kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Tabulka koronárního rizika. Orientační vyšetření rizikových faktorů KVO u posluchačů.Pohybové aktivity v kompenzaci jednostranné pracovní zátěže.SEMINÁŘ - Prevence nozokomiálních nákaz.   

Literatura

Povinná literaturaTuček a kol.: Hygiena a epidemiologie, Karolinum, 2012Srb a kol. Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství (Doplňkové výukové texty autorů), I. díl, 1994Šmejkalová a kol. Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství (Doplňkové výukové texty autorů), II. díl, 1999

Požadavky

ZápočetPosluchači obdrží zápočet za aktivní účast na seminářích a praktických cvičeních.Aktivní účast předpokládá fundované zapojení do diskuse vedené vyučujícím, řešení případových studií i možné přezkoušení formou testu. Nepřipravenost studenta je vyznačena v sešitu docházky, v závažných případech může být řešena formou vyloučení z praktika.Posluchač má povoleno 20% omluvených absencí.ZkouškaPosluchači stomatologického směru končí studium oboru rigorózní zkouškou. K rigorózní zkoušce je připuštěn student, který obdržel zápočet. Termíny zkoušek vypisuje katedra po dohodě se studenty.

Garant

prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.