Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management privátní praxe (FZ10068)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZ10068 - Management privátní praxe, Lékařská fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PřednáškyEtická dilemata v medicíně. (Skorunka 3)Determinanty zdraví a nemoci. Zdravotní stav populace - metody měření, vývoj. Prevence. Screening. (Hodačová 3)Úvod do epidemiologie. Demografie. Právní aspekty činnosti lékaře. Práva pacientů. (Hodačová 3)Systém péče o zdraví v ČR. Transformace zdravotnictví v ČR. Systémy péče o zdraví a jejich vývoj. Celosvětové evropské a národní programypéče o zdraví. (Býma 3)Kvalita zdravotní péče. WHO. Zdraví pro všechny v 21. století. Kvalita života. Kvalita života související s orálním zdravím. (Hodačová 3)Pracovně právní vztahy z pohledu zaměstnavatele i zaměstnance. (Šusta 3)Zřízení a provoz privátní praxe. Nejčastější problémy, které se vyskytují při zahájení provozu praxe. (Šusta 3)Náklady praxe. Problematika příjmů a výdajů v privátních praxích. (Šusta 3)Možnosti, práva a povinnosti absolventa. (Šustová 3)Práce s nezbytnou dokumentací v privátní praxi. (Šustová 3) Praktická cvičení a seminářeVyučujícíprof. PhDr. Jiří Mareš, CSc.MUDr. Lenka Hodačová, Ph.D. - garantMUDr. Zdeňka ŠustováMUDr. David Skorunka, Ph.D.ing. Jiří ŠustaSeminářeLegislativa ve zdravotnictví. Odmítnutí zdravotní péče pacientem a odmítnutí pacienta lékařem. Ověřování nových poznatků, užití nezavedených metod.Etické principy v práci zubního lékaře. Způsobilost a odpovědnost k poskytování zdravotní péče.Psychosociální, kulturní a etické aspekty zdraví a nemoci.Komunikace v zubním lékařství, strach z bolesti a jeho zvládání.Sociologie v medicíně.

Literatura

Povinná literaturaMareš J., Hodačová L., Býma S. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství I. 2. vydání, Karolinum, Praha, 2009. ISBN 978-80-246-1622-3Zdravotnické noviny.Doporučená literaturaGladkij I., Strnad L. Zdravotní politika-Zdraví-Zdravotnictví. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0500-7Mareš, Hodačová, Býma Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství. Karolinum, Praha, 2005. ISBN 80-246-1062-0Kol. autorů Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství. 2.upravené vydání. Hradec Králové, 1994Janečková, H., Hnilicová, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha, Portál 2009, ISBN 978-80-7367-592-9Gladkij I., Strnad L. Zdravotní politika-Zdraví-Zdravotnictví. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0500-7Zdravotnické noviny.Zákon č. 48/1997 Sb., Zákon o veřejném zdravotním pojištění. 

Požadavky

Zápočet80% účast na seminářích. V případě absence na více než jednom semináři musí student pro získání zápočtu písemně zpracovat vyučujícím zadané téma.ZkouškaKe zkoušce může přistoupit student, který obdržel zápočet. Ústní zkouška.

Garant

MUDr. Lenka Hodačová, Ph.D.