Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy elektroniky (NAFY025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NAFY025 - Základy elektroniky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod do analogového a číslicového zpracování datDeterministické a náhodné signály a jejich charakterizace. Principy měření elektrických a neelektrických veličin, měření malých signálù. Převod neelektrických veličin na elektrický signál a zpět (čidla a akční členy - příklady základních typů). 2. Zpracování analogového signáluZpracování analogového elektrického signálu, zesilování a filtrace. Operační zesilovače (princip, různé typy zapojení a přehled typů vhodných pro jednotlivé aplikace), princip komparátoru a vzorkovacích obvodů, převodníky napětí/proud, přesné zdroje napětí a proudu, princip aktivních filtrů. 3. Zpracování číslicového signáluVzorkování, kvantování a spektrum signálu, Nyquistův teorém a aliasing. Digitalizace analogového signálu, chyby měření, připojování zdrojů signálu. Měření času/frekvence, čítání událostí. 4. Měření elektrických veličinZásady měření, spínání a vedení elektrických signálů, spojitý a diskrétní signál. Základní elektronické měřící přístroje, multimetry, osciloskopy analogové, digitální, paměťové a vzorkovací, logické analyzátory. Generátory signálů. 5. Architektura osobního počítačeZákladní architektura počítače typu PC, struktura a popis vnitřní komunikace. Architektura CPU (typy mikroprocesorů), typy pamětí, vnitřní sběrnice, vstupní/výstupní obvody, standardy připojení diskové paměti Rozhraní pro sériovou komunikaci Analogová a digitální proudová smyčka. Galvanické oddělení elektronických bloků. Lokální počítačová síť ve fyzikální laboratoři (Ethernet). 6. Počítačový sběr experimentálních datZákladní schéma počítačem řízeného experimentu, čidla a úprava signálu. Základy regulační techniky. Laboratorní prostředky měření a sběru dat. Inteligentní měřící přístroje. Přehled a vysvětlení funkcí vsuvných měřicích karet, určených pro sběr dat a řízení procesů, způsoby jejich použití. 7. Software pro sběr dat a řízení experimentuZáklady grafického programování, sběr a zpracování dat a řízení experimentu systémy LabView.

Literatura

M. Tichý, Elektronika, www skripta, http://lucy.troja.mff.cuni.cz/~tichy/M. Šícha, M. Tichý: Elektronické zpracování signálù, skripta MFF, Karolinum, Praha, 1998.Další dle doporučení přednášejících.

Garant

doc. RNDr. Lubomír Přech, Dr.Ing. Miloš Pfeffer, CSc.doc. Ing. Petr Praus, CSc.