Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kosmická elektrodynamika (NAST008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NAST008 - Kosmická elektrodynamika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Základy statistické fyziky. Liouvilleuv teorém, rozdelovací funkce. Liovilleova rovnice. Boltzmannova rovnice a její momenty. Termodynamická rovnováha. Maxwellovo-Boltzmannovo rozdelení, Sahova rovnice. Základní pojmy z fyziky plazmatu. Definice plazmatu, teplota, kolektivní chování, kvazineutralita. Debyeova délka. Kritéria pro plazma. Pohyb nabité cástice. Larmorova frekvence, Larmoruv polomer, drift v homogenním elektrickém a gravitacním poli, grad-B drift, drift zakrivení, nehomogenní elektrické pole. Obecné rešení pohybu gyracního stredu pro pomalu promenná magnetická a elektrická pole. Driftové proudy. Magnetická zrcadla. Magnetický moment, adiabatické invarianty. Integrály pohybu pro axiálne symetrické magnetické pole, zakázané a povolené oblasti, pole dipólu, radiacní pásy. Základy magnetohydrodynamiky. Maxwellovy rovnice pro plazma, pohybová rovnice tekutiny, srážky, úplná soustava rovnic pro dvoutekutinový model, diamagnetický drift, Boltzmannuv vztah, platnost MHD aproximace, jednotekutinový model. Vlny v plazmatu. Popis vln, fázová a grupová rychlost, plazmová frekvence, zvukové vlny, elektrostatické elektronové a iontové vlny, elektromagnetické elektronové a iontové vlny, magnetohydrodynamické vlny. Alfvénova rychlost, konverze vln. Difúze a odpor. Strední volná dráha, Fickuv zákon, ambipolární difúze, difúze mezi rovnobežnými stenami a napríc magnetickým polem, plne ionizované plazma, specifický odpor plazmatu. Stabilita plazmatu. Hydromagnetická rovnováha, parametr beta, difúze magnetického pole do plazmatu. Klasifikace nestabilit, dvousvazková, gravitacní a univerzální nestabilita. Landauuv útlum.

Literatura

Chen F. F.: Uvod do fyziky plazmatu, Academia, Praha 1984 (úlohy jsou z této knihy) T. Padmanabhan, Theoretical Astrophysics, Cambridge University Press,Cambridge, 2002

Garant

doc. RNDr. Ladislav Šubr, Ph.D.Mgr. Michal Švanda, Ph.D.