Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kosmologie I (NAST009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NAST009 - Kosmologie I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Strucný historický úvodPocátky a definice kosmologie; naivní modely a jejich predstavitelé(Bruno, Galilei, Newton, Halley, de Chéseaux a další).Základní kosmologické pojmy a pozorovatelská dataPojmy homogenita a izotropie; statistické testy; vzdálenosti a casové škályve vesmíru; Olbersuv paradox; nehomogenita v rozdelení hvezd; strukturaa rozmery naší Galaxie; vzdálenost galaxie M31 v Andromede;rudé posuvy a Hubbleuv vztah; homogenita a izotropie rozloženíextragalaktických objektu.Prehled teorie symetrických varietKillingovy vektory; skaláry, vektory a tenzory v maximálne symetrickýchvarietách; Ricciho tenzor, Ricciho skalár; Minkowského, de Sitterovaa anti-de Sitterova metriky; metrika "steady-state" modelu; maximálnesymetrické podvariety; Friedmannova metrika její odvození.KosmografieKosmologický princip a jeho observacní testování;Friedmannova-Robertsonova-Walkerova metrika; "comoving" souradnice; konformnícas; rudý posuv; definice kosmologických vzdáleností; Pogsonuv vztahv kosmologii; vztah mezi vzdáleností a rudým posuvem; K-korekce; vztah mezipoctem extragalaktických objektu a rudým posuvem; deceleracní parametr.Standardní kosmologický model a jeho rovniceEinsteinovy rovnice bez prítomnosti tlaku a s tlakem; kritická hustota;Friedmannova rovnice a její rešení; kosmologická konstanta; omega-faktory;horizont.Testování standardního modelu pomocí pozorováníReliktní zárení; zastoupení helia ve vesmíru; kosmologické testy homogenitya izotropie; zrychlující se vesmír.

Literatura

L. D. Landau, E. M. Lifshitz (1975, 2000 dotisk s opravami). The Classical Theory of Fields. Vol. 2 (4th ed.). Butterworth-Heinemann.S. Weinberg (1972). Gravitation and Cosmology: Principles and Applications of the General Theory of Relativity. John Wiley and Sons.

Garant

doc. RNDr. Attila Mészáros, DrSc.RNDr. Jaroslav Haas, Ph.D.