Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální praktikum II (NAST018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NAST018 - Speciální praktikum II, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Metody pozorování a zpracování astrofyzikálních dat: spektroskopie.Program a cíle:1. Popis 2-m dalekohledu a štěrbinového spektrografu, pojem disperze.2. Výběr objektů podle vědeckého programu a pozorovacích podmínek: hvězdy s emisí, spektroskopické dvojhvězdy, symbiotické dvojhvězdy, zákrytové dvojhvězdy. Emisní a absorpční spektra. Balmerova série vodíku.3. Kalibrační snímky (srovnávací spektrum Th-Ar, darkframe, flatfield). 4. Redukce naměřených dat, identifikace spektrálních čar, výpočet radiální rychlosti.Úlohy se zpracovávají buď pomocí vzdáleného přístupu k 2-m teleskopu nebo přímo v kopuli AsÚ AVČR v Ondřejově. Pro 4. r. AA.

Literatura

Bradt: Astronomy Methods, Cambridge University Press, 2004Kitchin, C.R.: Optical Astronomical Spectroscopy, Institute of Physics, 2002Lawrence, Andy: Astronomical Measurement, A Concise Guide, Springer, 2014Scott Birney, Gonzalez, Oesper: Observational Astronomy, Cambridge University Press, 2006Škoda, Šlechta, Honsa, Spectroscopy with the Ondrejov 2-m Telescope, Publ. Astr. Inst. Acad. Sci., 2002Walker, Gordon: Astronomical Observations, An Optical Perspective, Cambridge University Press, 1989

Garant

doc. RNDr. Marek Wolf, CSc.RNDr. Petr Zasche, Ph.D.Mgr. Daniela Korčáková, Ph.D.