Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vibrační spektroskopie v biofyzice (NBCM017)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM017 - Vibrační spektroskopie v biofyzice, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami vibrační spektroskopie a jejich využitím v biofyzikálním výzkumu.

Sylabus

1. Základní principy vibrační spektroskopie. Klasický a kvantově-mechanický model. Infračervená a Ramanova spektroskopie. Resonanční Ramanův jev.2. Výhody a nevýhody Ramanovy a IR spektroskopie pro biofyzikální, biochemické a biologické aplikace.3. Vibrační spektroskopie z hlediska experimentu. Základní principy spektrometrů pro Ramanovou a IR absorpční spektroskopii.4. Pokročilé techniky Ramanovy spektroskopie: povrchem zesílený Ramanův rozptyl, Ramanova optická aktivita.5. Použití IR a Ramanovy spektroskopie pro studium struktury a interakcí nukleových kyselin, proteinů a porfyrinů.

Literatura

Schrader B.: Infrared and Raman Spectroscopy, VCH, Weinheim, 1995.Carey P.R.: Biochemical Applications of Raman and Resonance Raman Spectroscopies, Academic Press, New York, 1982.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baumruk, DrSc.doc. RNDr. Peter Mojzeš, CSc.