Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální základy fotosyntézy (NBCM033)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM033 - Fyzikální základy fotosyntézy, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Globální a ekologické aspekty fotosyntézy, historie studia fotosyntézy, celkový přehled fotosyntetických procesů, fotosyntetického aparátu a fotosyntetických organismů2. Fotosyntetické pigmenty. Vztah mezi jejich strukturou a fyzikálními vlastnostmi. Struktura elektronových stavů a elektronové přechody. Vliv pigment-pigmentových a pigment-proteinových interakcí na optické vlastnosti pigmentů. Role jednotlivých pigmentů ve fotosyntéze. 3. Fotosyntetické antény a jejich funkce. Excitonové interakce a její důsledky. Excitace světlosběrných komplexů zachycením fotonu. Mechanismy přenosu energie v slabě a silně vázaných systémech. Významné typy fotosyntetických antén.4. Reakční centra a jejich funkce. Termodynamický popis přenosu elektronu. Základy Marcusovy teorie. Princip činnosti reakčního centra. Separace náboje a jeho stabilizace. Základní typy reakčních center. Základní principy oxidace vody ve fotosystému II5. Elektronový transportní řetězec a jeho funkce. Cyklický a necyklický transport elektronu. Funkce cytochromů a dalších proteinů účastnících se transportu elektronu. Monitorování přenosu elektronu metodami variabilní fluorescence6. Přeměna energie na membránách. Fosforylace (tvorba ATP). Vznik protonového gradientu přes membránu. Transmembránový elektrický potenciál a pH gradient. Struktura a funkce ATPázy. Nefotochemické zhášení.7. Metabolismus uhlíku. Calvinův cyklus a jeho modifikace. Fotorespirace. Evoluce fotosyntetického aparátu. Umělé a poloumělé systémy na fotochemickou přeměnu zářivé energie.

Literatura

1. Blankenship: Molecular mechanisms of photosynthesis, Blackwell Science2. Cramer, Knaff: Energy Transduction in Biological Membranes, Springer-Verlag3. Mathews, van Holde, Ahern: Biochemistry, Addison-Wesley4. Šetlík, Hála: Biofyzika fotosyntézy, připraveno k tisku5. van Amerongen, Valkunas, van Grondelle: Photosynthetic excitons, Word Scientific

Garant

doc. RNDr. Jakub Pšenčík, Ph.D.prof. RNDr. Jan Hála, DrSc.