Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová optika I (NBCM067)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM067 - Kvantová optika I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Systematicky uvést posluchače do základů kvantové teorie světla, do popisu interakce světla s látkou a do základů optické spektroskopie.

Sylabus

Kvantování elektromagnetického pole.Oddelení prícné a podélné komponenty volbou kalibrace. Hamiltonián ve druhém kvantování pro prícnou složku. Dipólové priblížení interakce svetla s atomem.Kvantové stavy pole.Cisté stavy pole: stavy s ostrým poctem fotonu, koherentní stav, stlacenévakuum a stlacený koherentní stav. Smíšené stavy pole: tepelné zárení.Energie tepelného zárení, vedení tepla sáláním.Kvantová optika atomu.Spontánní emise. Doba života excitovaného stavu atomu. Tvar a prirozenášírka spektrální cáry. Teplotní a srážkové rozšírení cáry. Absorpce astimulovaná emise. Vypálení díry do spektrální cáry. Stimulovaná emiseversus absorpce - rovnice laseru. Interakce atomu s koherentním svetlem. Redukovaná matice hustoty. Relaxace v otevrených¨systémech. Relaxacní tensor, vlasnosti relaxacního tensoru.Spektrální cáry v susceptibilite. Saturace absorpce.Fotonové echo. Zastavené svetlo.

Literatura

V.Cápek: Kvantová teorie svetla a koherence (skripta, 1.díl)R. Loundon: The Quantum Theory of Light, Clarendon Press, Oxford, 1983H.-A. Bachor and T. C. Ralph: A Guide to Experiments in Quantum Optics, Wiley-VCH, Weinheim, 2004 L. Allen and J. H. Eberly: Optical Resonance and Two-level Atoms, Dover, New York, 1987S. Mukamel: Principles of Nonlinear Spectroscopy, Oxford University Press, Oxford, 1995

Garant

RNDr. Tomáš Mančal, Ph.D.doc. Mgr. František Šanda, Ph.D.