Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová optika II (NBCM093)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM093 - Kvantová optika II, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Systematicky uvést posluchače do pokročilých partií kvantové teorie světla, zejména do jeho statistických vlastností

Sylabus

Klasická teorie fluktuací a koherenceKolísání intensity srážkovým defázováním a Dopplerovskými posuny frekvencí.Korelace polí neboli prvního rádu - Mach-Zehnderuv interferometr.Korelace intensit neboli druhého rádu - Hanbury Brown - Twissuv interferometr.Skládání šumu. Modulované svetlo.Kvantová teorie fluktuací a koherence.Korelace prvního a druhého rádu. Korelace jednomodového svetla.Operátory kvadratury. Korelace pro císté kvantové stavy: s ostrým poctem fotonu,koherentní stav, stlacené vakuum a stlacený koherentní stav. Chaotické svetlo.Matice hustoty v normální a anti-normální Glauber-Sudarshanove representaci.Štepení svazku. Mnohamodové svetlo.Spojitá frekvencní representace. Casová representace. Vlnový balík s ostrýmpoctem fotonu. Koherentní vlnový balík. Dvoufotonové stavy. Merení elektrických polí svetla.Dickeho kolektivní stavy atomu v plynu a superradiance. Einsten-Podolsky-Rosenuv paradox. Entanglované stavy. Kvantová kryptografie a teleportace.

Literatura

V.Cápek: Kvantová teorie svetla a koherence (skripta, 2.díl)R. Loundon: The Quantum Theory of Light, Clarendon Press, Oxford, 1983H.-A. Bachor and T. C. Ralph: A Guide to Experiments in Quantum Optics, Wiley-VCH, Weinheim, 2004

Garant

RNDr. Tomáš Mančal, Ph.D.doc. Mgr. František Šanda, Ph.D.