Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy klasické radiometrie a fotometrie (NBCM102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM102 - Základy klasické radiometrie a fotometrie, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Zavedení základních pojmů fenomenologické radiometrie: energie záření, výkon (tok) záření, radiance (zář) zdroje a pole záření, irradiance (intenzita ozáření), směrová intenzita atd. Zavedení příslušných spektrálních veličin. Zavedení příslušných fotometrických a aktinometrických veličin. 2. Formulace základních předpokladů, na kterých je klasická radiometrie vybudována. Role geometrické optiky při budování fenomenologické radiometrie, vektor záření a jeho integrální charakteristiky při popisu záření v daném bodě prostoru. Aproximace bodového zdroje a detektoru3. Odvození rovnice přenosu záření v homogenním a izotropním prostředí. Teorém zachování záře v bezztrátovém prostředí. Elementární řešení rovnice přenosu a jeho aplikace na jednoduché případy: bodový, plošný a lineární zdroj. 4. Analogie bodového zdroje s bodovým nábojem: kosinové (lambertovské) zdroje, přenos záření od zdroje k detektoru, aproximace radiance v obrazu optického systému, numerická apertura a F-číslo. 5. Absolutní měření optického záření: absolutní přesnost a traceabilita, typy chyb při měření. Absolutní zdroje: černé těleso, synchrotronové záření, kalibrace přenosných přístrojů, absolutní detektory a jejich nelinearity. 6. Přenositelnost všech zavedených pojmů a veličin do oblasti fotometrie, fotometrické jednotky.

Literatura

1. Zalewski: Radiometry and Photometry. In: Handbook of Optics, Optical Society of America, Vol. II, Ch. 24, McGraw-Hill2. McCluney: Introduction to Radiometry and Photometry, Artech House

Garant

doc. RNDr. Jakub Pšenčík, Ph.D.RNDr. Antonín Svoboda, CSc.