Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optická mikroskopie a vybrané biofyzikální zobrazovací techniky (NBCM114)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM114 - Optická mikroskopie a vybrané biofyzikální zobrazovací techniky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem této přednášky je poskytnout studentům biofyziky základní přehled o experimentálních metodach založených na dielektrických, vodivostních a elektrochemických vlastnostech biomolekul a biologických struktur. Kurz zahrnuje taky úvod do použití moderních metod optické spektroskopie pro biofyzikální studium.

Sylabus

Dielektrická spektroskopie a transport náboje biologickými látkami1. Vodič, dielektrikum, izolant. Komplexní permitivita, mechanizmy polarizace, teorie statické permitivity, Clausiův-Mossottiův vztah, Onsagerova rovnice, Fröhlichova teorie.2. Frekvenční závislost permitivity (Debyeovy rovnice), vyhodnocení frekvenčních měření, teplotní závislost relaxačních dob, teplotní závislost permitivity.3. Aparatury pro dielektrická měření, vybrané aplikace metod dielektrických měření, proudová relaxace, termální depolarizace.4. Přenos náboje v makromolekulárních látkách. Mechanizmy generace a transportu nosičů. Iontová a protonová vodivost. Organické polovodiče. Fotovodivost.5. Transport náboje přes membránu. Membránový potenciál. Elektrická měření na biomembránách. Aplikace v biologickém a lékařském výzkumu.Základy optické mikroskopie1. Základní pojmy - rozlišovací schopnost optického mikroskopu.2. Přehled metod a jejich principů - světlé pole, temné pole, fázový kontrast, anoptrální mikroskopie, mikroskopie v polarizovaném světle, Nomarského metoda, Hoffmanův modulační kontrast, fluorescenční mikroskopie.3. Videomikroskopie a počítačové zpracování obrazu.4. Konfokální mikroskop, near-field mikroskop.5. Speciální techniky - FRAP, mikrospektrofluorimetrie.6. Srovnání mikroskopie s jinými optickými metodami studia morfologie buněk - rozptyl světla, proudová cytometrie.Přednáška je věnována výkladu principů jednotlivých metod a jejich aplikací v biologii. Vhodná pro studenty biofyziky a didaktiky fyziky i pro posluchače PřF UK a lékařských fakult.

Literatura

Prosser V. a kolektiv: Experimentální metody biofyziky, Academia, Praha 1989.Slayter E.M., Slayter H.S.: Light and Electron Microscopy, University Press, Cambridge, 1997.

Garant

doc. RNDr. Peter Mojzeš, CSc.prof. RNDr. Jaromír Plášek, CSc.