Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ab-initio metody a teorie hustotního funkcionálu II (NBCM122)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM122 - Ab-initio metody a teorie hustotního funkcionálu II, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Multifreferenční metody - odvození rovnic pro metody MC SCF a CASSCF, porovnání s HF rovnicemi, Zahrnutí korelační energie - poruchové metody CASPTx. 2. Slabé interakce. - použitelnost různých typů kvantově-chemických metod v oblasti slabých interakcí; CI, GVB, MPx, SCF metod. Stabilizační energie; geometrie - energetické hyperplochy a jejich stacionární body, základní a excitované stavy - elektronová spektra; rotačně vibrační spektra; reaktivita van der Waalsových molekul. Rozklad interakční energie na elektrostatické, výměnně-repulsní, polarizační a disperzní složky. 3.Teorie hustotního funkcionálu - redukované matice hustoty, HF metoda v reprezentavi hustotního funkcionálu, N-reprezentabilitaredukovaných matic hustoty. Chemický potenciál, tuhost a měkkost, Fukuiho funkce, lokální tuhost a měkkost. 4. Thomasův-Fermiho-Dirackův model, Kohnova-Shamova metoda, a funkcionály výměnně-korelační a kinetické energie, LDA a X(alfa) aproximace, von Weisackerova oprava kinetického oprátoru, časově závislá DFT metoda a funkce lineární odezvy.Na přání studentů lze zařadit rovněž část X. Relativita v kvantové chemii. Relativistická rovnice pro částici s nulovým spinem; volný pohyb částice s nulovým spinem a její interakce s elektromagnetickým polem; Diracova rovnice - kovariantní rovnice; relativistické korekce pro pohyb elektronu v elektromagnetickém poli - Pauliho rovnice, spin-orbitální interakce; atom vodíku se započtením spinu a interakce s vnějším magnetickým polem; Dirac-Hartree-Fockova rovnice; 2-spinorová Diracova rovnice - skalární soubor bazí a neredukovatelné grupy symetrie fermionů;

Literatura

Zahradník R., Polák R. Základy kvantové chemie, SNTL Praha 19 Čárský P., Urban M. Ab initio výpočty v chemii, SNTL Praha 1985 Fišer J. Úvod do kvantové chemie, Academia Praha1983 Fišer J. Úvod do molekulové symetrie (Aplikace teorie grup v chemii), SNTL Praha 1980 Hobza P., Zahradník R. Mezimolekulové komplexy, Academia Praha 1988 Dyall K.G. Introduction to Relativistic Quantum Chemistry, A Course for Graduate Students, Odense University, 1995 Szabo A., Ostlund N.S. Modern Quantum Chemistry, McGraw-Hill 1989 Daudel R., Leroy G., Peers D., Sana M. Quantum Chemistry, John Wiley & Sons1983.Roos B. Lecture Notes in Quantum Chemistry, European Summer School in Quantum Chemistry, Springer-Verlag 1992Parr R.G., Yang W. Density-Functional Theory of Atoms and Molecules, Oxford University Press 1989.

Garant

prof. RNDr. Ing. Jaroslav Burda, DrSc.