Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a výpočty spektroskopických vlastností molekul (NBCM141)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM141 - Teorie a výpočty spektroskopických vlastností molekul, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pokročilá přednáška zaměřená na teorii a výpočty spektroskopických vlastností v oblasti strukturní biochemie.

Sylabus

1. Přehled kvantově-chemických metod, jejich vhodnost a použitelnost pro výpočty spektroskopických parametrů; ab initio metody, teorie elektronové hustoty-DFT, poruchová teorie.2. Fyzikální základy spektroskopických parametrů; popis elektromagnetických vlastností molekul, Diracova a Maxwellovy rovnice, magnetické interakce, odvození Hamiltoniánu pro spektroskopické parametry.3. Teorie zavedení poruchového Hamiltoniánu do kvantově-chemických výpočetních metod; NMR chemický posun, jaderná spin-spinová interakce, EPR spektra.4. Přehled a praktické použití výpočetních metod; výpočetní programy, stavba molekul, práce se strukturními databázemi.5. Metody pro zahrnutí vlivu intermolekulárních interakcí a intramolekulárních pohybů na spektroskopické parametry; explicitní a implicitní model molekul rozpouštědla, molekulová dynamika, vibrační korekce spektroskopických parametrů.6. Možnosti aplikací teoretického modelovaní při určení struktury molekul pomocí molekulové spektroskopie; přehled aplikovatelnosti parametrů NMR a optické spektroskopie.7. Strategie pro teoretické modelování struktury pomocí parametrů spekter NMR, nukleové kyseliny a peptidy, praktické cvičení.

Literatura

Kaupp, Malkin: Calculation of NMR and EPR properties, Wiley 2002Schofberger, Sychrovský, Trantírek: Quantum Chemical Calculations of NMR parameters, in Computational Studies of RNA and DNA edited by Šponer and Lankaš, Springer, 2006Leach: Molecular ModellingOstlund, Szabo: Modern Quantum Chemistry

Garant

RNDr. Vladimír Sychrovský, Ph.D.