Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnostní metody fyziky makromolekul (NBCM209)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM209 - Pravděpodobnostní metody fyziky makromolekul, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška rozšiřuje a prohlubuje teoretické metody studia makromolekulárních systémů. Společným rysem je uplatnění pokročilých metod statistické fyziky a metod pravděpodobnostního modelování a to jak postupů analytických, tak metody počítačové simulace.

Sylabus

o Univerzalita a škálování v teorii polymerů. Renormalizace. o Teorie difúze (stochastický proces, dráhový integrál, Langevinova, Fokker-Planckova a Smoluchowskeho rovnice). o Izolovaný Gaussovský řetězec - přechod od diskrétního ke spojitému popisu. o Izolovaný neideální řetězec (tuhost, vyloučený objem). o Interakce řetězce s rozpouštědlem (Rouseho a Zimmův model). o Model kopolymeru - výpočet stavové sumy, fázové přechody. o Mikroskopická východiska elasticity. o Fázové přechody - mikroskopická teorie v biopolymerech. o Kinetika růstu struktury polymerních sítí. Diferenciální rovnice a Monte Carlo simulace. o Statistický popis struktury polymerních sítí - teorie vetvících procesů.

Literatura

[1] M. Rubinstein and R. H. Colby, Polymer Physics, Oxford (2003, reprinted 2004) [2] M. Doi and S. F. Edwards, The Theory of Polymer Dynamics, Oxford (1988) [3] P. de Gennes, Scaling Concepts in Polymer Physics, Cornell (1979)

Garant

Ján Šomvársky, CSc.prof. RNDr. Petr Chvosta, CSc.