Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modifikace povrchů a její aplikace (NBCM215)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM215 - Modifikace povrchů a její aplikace, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je přehled nejnovějších metod v oblasti povrchové modifikace. Přednáška bude zamířená na moderní technologie v nano-průmyslu, mikroelektronice, potravinovém inženýrství, biotechnologie atd.

Sylabus

1) Základní pojmy: povrch, rozhraní, tenká vrstva u kovů, polovodičů a dielektrik (anorganických a organických).2) Přehled metod modifikace povrchů chemicky mokrými procesy.3) Vakuové metody modifikace povrchů - celkový přehled.4) Modifikace povrchů pomocí nízkotlakého plazmatu a plazmatu za atmosferického tlaku zacílená na změnu struktury a chemického složení povrchu.5) Modifikace povrchů nanesením tenkých vrstev - vakuové napařování tenkých vrstev - počáteční stádia růstu vrstev.6) Modifikace povrchů nanesením anorganické vrstvy pomocí plazmatu na povrchy kovů, keramik a polymerů7) Modifikace povrchů plazmovou polymerací a plasmovým leptáním.

Literatura

[1] Thin Film Processes, J. L. Vossen, W. Kern, eds., Academic Press, 1978, p. 564.[2] Plasma Polymer Films, H. Biederman ed., Imperial College Press, 2004, p. 392.

Garant

doc. Ing. Andrey Shukurov, Ph.D.