Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reologie biolátek (NBCM226)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM226 - Reologie biolátek, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Viskoelasticita. Viskoelasticita - časová závislost vztahu napětí a deformace. Modelový přístup. Creep a relaxace napětí. Operátoroví rovnice. Viskoelasticita bez modelů - vztahy mezi charakteristickými viskoelastickými funkcemi (relaxační funkce, creepová funkce, lineární a logaritmická spektra, komplexní dynamický modul). Boltzmannův superpoziční princip. Superpozice čas teplota. Frekvenční, časová a teplotní závislost viskoelastických funkcí. Řídící funkce (master curve) Viskózní látkyNewtonovské a nenewtonovské viskózní látky. Rovnice toku. Oběhy tělních tekutin. Binghamovská teutina - vliv plasticity. Určování reologických vlastností látekVolba reologického modelu pro zkoumanou látku. Přehled nejdůležitějších viskoelastických a reometrických experimentálních metod. CvičeníV rámci cvičení jsou probrány konkrétní postupy užívané při vyhodnocování reologických měření. Např. je rozebrán postup při získání výsledků z měření na torzním kyvadle a reometru. Je probírána otázka optimálního počtu prvků viskoelastického modelu pro vystižení zkoumané látky. Ekvivalence některých viskoelastických modelů. Získávání viskoelastických spekter aproximačními postupy z přímo měřených viskoelastických funkcí apod.

Literatura

[1] J. D. Ferry: Viscoelastic Properties of Polymers, Wiley, New York 1961 a další vydání[2] H. A. Barnes, J.F. Hutton and K. Walter: An Introduction to Rheology, Elsevier, Amsterdam 1991[3] A. Havránek: Klasická mechanika II,- Kontinuum, Karolinum, Praha 2003

Garant

doc. RNDr. Antonín Havránek, CSc.