Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jak psát a přednášet o vědě (NBCM306)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NBCM306 - Jak psát a přednášet o vědě, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je dát studentům základní informace pro existenci ve vědeckém světě, tj. např. pro psaní vědeckých článků, přednášení, vyhledávání v databázích, ale i o etice vědecké práce.

Sylabus

Vyhledávání vědeckých informací. Databázové systémy. Vedení laboratorních deníků a uchovávání dat. Příprava grafů a obrázků. Základy typografie. Příprava konferenčních abstraktů a posterů. Příprava referátů a přednášek. Základy scientiometrie. Autorská práva a publikační etika. Sestavení vědeckého článku a výběr vhodného časopisu. Rychlokurz HTML. Grantový systém a subvencování vědy. Popularizace vědy.

Literatura

L. Boneta (Ed.): Making the right moves, Howard Huges Medical Institute and Wellcome Fund, 2004.S. Horný: Počítačová typografie a design dokumentů, Grada Publishing, Praha 1997.P. Kočička, F. Blažek: Praktická typografie, Computer Press, Brno 2000.Z. Šesták: Jak psát a přednášet o vědě, Academia, Praha 2000.

Garant

RNDr. Vladimír Kopecký, Ph.D.